Најновије

ГАСИ ЛИ СЕ ПУТИНОВ МЕГАПРОЈЕКАТ? Бајденова администрација жестоко скреће, а Северни ток 2 је скоро завршен! (ВИДЕО)

У Бриселу ће крајем марта шефови држава и влада ЕУ разговарати о увођењу нових санкција Русији због афере Наваљни, али сви очекују да ли ће се оне проширити на геостратешки пројекат Северни ток 2.

Путин (Фото: РИА)

Пројекат је стални камен спотицања у односима између земаља ЕУ и Брисела и Москве од почетка његове изградње, а нова америчка администрација Џоа Бајдена поново притиска компаније које раде на пројекту. Тако се 18 компанија, у страху од санкција, повукло из пројекта, међу којима су и три јаке осигуравајуће куће - Цирих, Ака и Муних Ре.

Руски извори наводе да је урађено око 97 одсто радова, а Данска их је недавно наставила и требало би, према плану, да заврши радове у њеним водама до маја 2021, али сада је све под знаком питања, укључујући и завршне радове у Немачкој.

На гасоводу ради око 100 европских компанија - од тога половина немачких - из 12 земаља, а неке, попут немачког Унипера и Винтершела, могле би да изгубе више од милијарду долара. Због америчких санкција, један од највећих немачких грађевинских конгломерата Билфингер и норвешки ДНВ ГЛ повлаче се из пројекта.

Међутим, канцеларка Ангела Меркел, која подржава пројекат, коначну одлуку препустила је телима ЕУ, уклањајући терет из Берлина.

Међутим, у самој Немачкој постоји политички отпор, па су зелени и либерали против, а две радикалне странке, левичарска Дие Линке и десничарска АфД, подржавају пројекат.

Немачки министар економије и енергетике Петер Алтмајер недавно је рекао да подржава наставак гасовода упркос затварању Алексеја Наваљног.

Али један од разлога је, према Вашингтону, пре свега могућа Путинова манипулација гасоводом и маргинализација Украјине кроз коју тренутно иде највећи транзит руског гаса у Европу и Словачку. Русија је тек започела рад на сва своја два највећа стратешка пројекта, Северном току 2 и Турском току на југу, како би заобишла Украјину и учинила је не само економски већ и политички „непривлачном“ за ЕУ.

Највећи противници Северног тока 2 су, осим САД-а, Велика Британија, Француска, Пољска, Естонија, Литванија, Летонија и Румунија. Осим Немачке, гасовод подржавају Италија и Аустрија, па се жестока расправа о Северном току 2 очекује за месец дана на састанку у Бриселу, посебно у време када су односи ЕУ и Москве на најнижем нивоу.

Евентуално гашење Северног тока 2, који вреди више од 8 милијарди долара и има „проток“ од 55 милијарди кубних метара гаса, додатно би заоштрило односе Брисела и Кремља.

Нападнута руска војска у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА