Најновије

ПАТРИЈАРХ О ИСТОПОЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА: Брисел врши притисак (ВИДЕО)

Патријарх Српске православне цркве Порфирије, гостујући у емисији "Упитник" на Радио телевизији Србије, говорио је о истополним заједницама као захтеву који долази из Брисела, рекао је да је брак појам из Старог завета и да Брисел врши не само политичке, већ и друштвене притиске на државе које треба да постану чланице.

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

“Могу да разумем и људе који имају ту врсту сексуалне орјентације, да имају безброј административних проблема, изазова, притисака… Понекад и да имају потребу да регулишу свој статус. Нажалост, и по овом питању се види да Брисел не врши само политичке притиске, него врши и друштвене притиске на државе које треба да постану чланице. Али многе земље Европске уније, укључујући и Хрватску су, када је реч о цркви, имали прилику да чују веру цркве да је брак заједница мушкарца и жене, и да је породица заједница оца, мајке и деце. И у том смислу, када је реч о евентуалном закону, наравно да ми не можемо бити за то да се истополне заједнице назову истим именом као заједнице мушкарца и жене, у најмању руку”, истакао је.

Подсећања ради Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије позвало је заинтересоване да учествују у јавним консултацијама за израду текста Нацрта закона о истополним заједницама, уз објављивање Полазних основа за израду тог нацрта који ће потом бити прослеђен парламенту на усвајање.

Говорећи о епидемијској ситуацији, патријарх Порфирије је навео да смо дужни да поштујемо лекаре и слушамо све епидемиолошке мере, али и да у размишљање о мерама морају бити укључени и социолози и психолози и свештеници.

“Дубоко верујем да је могуће да и у овим условима, какви су данас, организовати богослужења и све верске обреде тако да поштујемо епидемилошке мере и да чувамо тако оног другог од себе”, истакао је патријарх.

Подсетимо, говорећи о односу Српске православне цркве према статусу Косова, Порфирије је рекао да је “референдум о  извршен на Видовдан 1389. године”, те да је став о њему много пута изречен на Сабору. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА