Најновије

ДРЖАВНА ТАЈНА АМЕРИКЕ! Вашингтон чува леђа Саудијцима, иако су умешани у терористичке нападе 11. септембра!

Након нових открића о убиству новинара Џамала Кашогија, породице жртава напада 11. септембра 2001. године у Њујорку апелују на америчког председника Џоа Бајдена да објави још поверљивих докумената улози Саудијске Арабије у терористичким нападима на Светски трговински центар

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Администрација бившег председника Доналда Трампа забранила је објављивање резултата ФБИ истраге о умешаности Ријада у највећи терористички напад на америчком тлу.

У писму Бајдену и именованом државном тужиоцу Мерику Гарланду, у које је "Јаху њуз" имао увид, чланови породице кажу да је њихова тужба против саудијске владе због наводног саучесништва у нападима више пута осујећена одбијањем ФБИ-ја и Министарства правде да предају кључне документе. Писмо ће бити послато ове недеље након очекиване Гарландове потврде.

- Преклињемо вас да зауставите ову пародију од правде и осигурате да Министарство правде одмах пружи документе и сарадњу која нам је потребна како бисмо коначно могли да позовемо Саудијску Арабију на одговорност. Молимо се да се након скоро две деценије тражења одговорности наша борба коначно заврши предстојећом 20. годишњицом најмрачнијег дана у америчкој историји. Чекали смо довољно дуго - наводи се у писму које је потписало скоро 2.000 чланова породица жртава 11. септембра.

Писмо је упућено само неколико дана након што је Бајденов директор националне обавештајне службе Аврил Хајнес објавио извештај који своди одговорност за брутално убиство Кашогија, које се десило 2018. године, на саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана, фактичког владара земље. Извештај закључује да су колумнисту "Вашингтон поста" убили унутар саудијског конзулата у Истанбулу припадници Снага за брзу интервенцију, које служе за личну заштиту саудијског принца и "одговарају само њему“.

Џејмс Крејндлер, адвокат који заступа породице у тужби, рекао је у интервјуу да верује да извештај даје његовим клијентима нови подстицај да захтевају потпуно обелодањивање још увек скривених докумената о 11. септембру, укључујући и пуне копије извештаја ФБИ-а из 2012. године о сумњивим везама између неких саудијских владиних званичника и терориста. Прошле године, тадашњи државни тужилац Вилијам Бар и тадашњи вршилац дужности директора Националне обавештајне службе Ричард Гренел блокирали су откривање докумената, проглашавајући их "државном тајном“.

- Не разумем како наша влада може да објави документе о убиству једног човека пре две године, али не и документе о убиству 3.000 људи пре 20 година - рекао је Брет Иглесон, портпарол породица жртава, чији је отац био убијен у нападу 11. септембра.

Протеклих дана могу се чути критике због тога што Бајден и даље није санкционисао саудијског престолонаследника, иако је у извештају он директно означен као налогодавац убиства. Међутим, Бајден може имати неколико добрих разлога за уздржаност.

Тачно је да Бела кућа није санкционисала бин Салмана као што је учинила осталим Саудијцима умешаним у Кашогијеву смрт, али је ипак предузела неке блаже акције. Јавни укор америчке владе и самог Бајдена био је недвосмислен и могуће је да ће саудијског принца отерати у дубљу изолацију, таман када је почео да обнавља свој легитимитет.

Контакти престолонаследника са америчком владом такође су смањени. Уместо да има директан приступ Белој кући као што је имао под председником Трампом, бин Салман биће третиран потпуно другачије.

Јаз између америчких вредности и америчке политике према Саудијској Арабији за време Трампа био је велики проблем, а Бајденова администрација показује да жели да га реши. Међутим, главно питање није толико да ли ће престолонаследник платити цену за своју улогу у страшној смрти Кашогија, већ да ли Америка може да настави са унапређивањем сложеног низа интереса на Блиском истоку ако поквари односе са бин Салманом који је ипак најважнији доносилац одлука у краљевини и, несумљиво, арапском свету.

Америка не може у потпуности да се супротстави Ирану, борби против тероризма, настави да ради на нормализацији односа Израела и арапских држава, ако не сарађује са Саудијацима. Америка је на тежи начин научила након инвазије Ирака 2003. године да је обликовање динамике на Блиском истоку уз саудијску равнодушност или, још горе, противљење, невероватно тешко.

Енергетика је још једна област која преклапа интересе Вашингтона и Ријада. Иако је амерички увоз саудијске сирове нафте мање-више у опадајућој путањи од 2003. године, сукоб са Ријадом могао би да доведе до репризе прошлогодишњег сценарија када су Саудијци, из освете Русији, спустили цену нафте. То је резултирало прекомереним залихама на светском тржишту, због чега су цене америчке нафте практично отишле у минус.

Руси ударили жестоко, “Искандер” загрмео! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА