Најновије

ЛАЖНИ ЈЕВРЕЈИ БИ МОГЛИ ДА ПРЕПЛАВЕ ИЗРАЕЛ! Овој реформи се оштро супроставља Нетанијаху!

Отпор властима везује се за још једно политичко питање у Израелу: статус афричких азиланата у Израелу, којих има око 30.000 становника.

Бењамин Нетаниаху. (Фото: Јутјуб)

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху презентовао је у уторак недавну одлуку Врховног суда којом се од владе тражи да призна реформске и конзервативне конверзије извршене у Израелу: То би могло довести до тога да земљу "преплаве" "лажни" јеврејски обраћеници из Африке.

Нетанијахуова изјава дата у интервјуу репортеру Јерусалем Пост-а Лахаву Харкову, уследила је отприлике недељу дана након што је судском пресудом поново започета битка око јеврејске конверзије између либералних Израелаца и Нетанијаху-ових Чареди-ја, или ултра-православних савезника.

Ти савезници не желе да неправославни лидери имају контролу над тим ко је признат као Јевреј у Израелу; либерални израелски активисти кажу да је преко потребна промена. Пресуда Врховног суда, иако је подржавају неправославни лидери у Израелу и широм света, уског је опсега: односи се само на Јевреје који су се преобратили под неправославно покровитељство у границама Израела, што обухвата мали број људи. Ипак, Чаредијеви политичари и лидери су се противили томе, док је једна Чареди странка у рекламној кампањи имплицирала да ће Реформски покрет псе претворити у јудаизам.

Отпор властима везује се за још једно политичко питање у Израелу: статус афричких азиланата у Израелу, којих има око 30.000 становника.

Једна Чареди-јева странка, Схас, објавила је прошле недеље објаву на Фејсбуку у којој се појављују афрички азиланти. Пост је тврдио без доказа да ће "хиљаде инфилтратора и страних радника постати Јевреји преобраћењем".

Нетанијаху је поновио ту тврдњу у уторак. Сугерисао је да би судска одлука могла да дозволи афричким тражиоцима азила да искористе израелски Закон о повратку, који сваком Јевреју који се пријави додељује аутоматско држављанство.

"Право питање које имамо је [како] спречити лажне конвертите које би могли ући у земљу", рекао је он у интервјуу, који је емитовао Међународни салон у Тел Авиву. "Знате, многи људи желе да дођу у Израел. У ствари, поставио сам ограду, они је зову зидом, али спречио сам да Израел буде прегажен, који је једина земља првог света до које можете стићи пешице из Африке. Овде бисмо вец́ имали милион илегалних миграната из Африке, а јеврејска држава би пропала ".

Нетанијаху је мислио на изградњу ограде пре неколико година дуж израелске јужне границе, која је у суштини зауставила прилив десетина хиљада афричких азиланата који су стигли у Израел претходних година.

Нема доказа да је било који значајан број нејеврејских Африканаца који живе у Израелу покушао да пређе у јудаизам или је покушао да добије држављанство преобраћењем. У недељу је рабин Гилад Карив, вођа реформе, који се кандидовао за израелски парламент са Лабуристичком странком, написао на Фејсбуку да "Конзервативни и реформски покрети у Израелу претварају само оне који имају резиденцијални статус. Не радни мигранти. Не азиланти. Не туристи ".

Али када је Харков питао Нетаниаху-а да ли је забринут због могућности да Африканци дођу у Израел и преобрате се да би добили држављанство, рекао је, "Не само одатле, можете га добити од целог света."

"Можемо решити проблем конверзије за све токове и све конфесије у јудаизму, али такође морамо заштитити границе Израела како нас не би прегазили", рекао је. "И мислим да можемо пронаћи равнотежу између њих двоје."

Нетаниаху је такође рекао да су неправославни Јевреји изван Израела добродошли у имиграцију.

Тражиоци азила, углавном из Еритреје и Судана, кажу да су бежали од ратних и репресивних режима и да су тражили сигурно уточиште у Израелу. Нетанијахуова влада је, међутим, тврдила да су то економски мигранти који су у Израел дошли тражећи посао. Влада је одбила да призна велику већину њих као избеглице и званично их назива "инфилтраторима". Настојало је да их депортује или подстакне да добровољно напусте земљу.

Израел је годинама слао хиљаде афричких тражилаца азила да живе у логору на египатској граници. Израел је затворио камп 2018. године.

Момчило Мандић тотално раскринкао Мила и његову владавину Више о томе ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА