Најновије

"Вучићу би ускоро могла да свану тешка времена"

Немачка аналитичарка и познавалац балканских прилика Јохана Дајмел изјавила је да је председник Србије Александар Вучић до сада успевао да маше заставом ЕУ - тврдећи да се залаже за интеграције, истовремено подривајући демократију, владавину закона и слободу медија, додавши да би Вучићу ускоро могла да свану тешка времена.

Вучић (Фото: Јутјуб)

„Са новом методологијом процеса проширења ЕУ, у којој су владавина права и реформе повезане са финансијском помоћи ЕУ, Вучићу би ускоро могла да свану тешка времена. Јер Кина и Русија сигурно нису алтернативе Европској унији“, рекла је Јохана Дајмел за Глас Америке.

Она је навела да Русија Србији у области спољне политике нуди подршку, посебно у Савету безбедности УН – и представља погодност у преговорима са Бриселом и Вашингтоном, док Кина доноси брзи новац и „инфраструктуру за надзорне системе који одговарају аутократи Вучићу“.

„Кина и Русија додатно користе и ситуацију разбуктале пандемије. Упуштају се у мудру геополитику испорукама вакцина у Србију. То доноси наклоност Вучићу, али и Москви и Пекингу у Србији и региону. С друге стране, доприноси значајном губитку имиџа Европске уније, како због тренутне ситуације са вакцинама, тако и у вези са проширењем ЕУ“, сматра Дајмел.

Јохана Дајмел је указала да постаје очигледно да се унутар ЕУ руши темељ вредности заједнице, а појединачни национални интереси, добијају на значају, наводећи да се то, на пример, односи на Виктора Орбана у Мађарској, који све интензивније спроводи неслободну владавину по угледу на Владимира Путина, док ЕУ у целини не може да реагује против тога.

„Исто тако, већ дужи низ година гледамо како председник Вучић у Србији учвршћује своју аутократију. За мене су ћутање и недостатак подршке масовним и вишемесечним протестима у Србији против урушавања демократије и контроле медија били потпуно несхватљиви и неприхватљиви“, нагласила је Дајмел.

Међутим, она примећује и да, како каже, сада делује да се догађа некакав вид промене.

„Изгледа да заштитничка рука Ангеле Меркел, која је предуго чувала Вучића у немачким конзервативним круговима, више не делује тако снажно. Чланак Михаела Мартенса у конзервативном немачком дневном листу ‘Франкфуртер Алемање’ под насловом ‘Фудбал, смрт и марихуана’ сигурно није обрадовао Вучића. Као ни истраживање портала КРИК о његовим наводно блиским везама са организованим криминалом“, навела је Дајмел .

Указавши да провладини медији тренутно воде велику клеветничку кампању против КРИК, она је рекла да Вучић постаје нервозан, као и да поступак Европске народне странке у Европском парламенту против мађарске странке Фидес, који се завршио њеним иступањем из фракције ЕПП, показује да је коначно пређена граница толеранције.

„Сигурна сам да ће Вучић на то обратити пажњу“, истакла је Дајмел, која не верује да већина држава чланица ЕУ председника Србије сматра поузданим партнером који поштује демократске принципе владавине права.

Зна се ко је направио хаос - завршни чин може бити велики рат! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Глас Америке, ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА