Најновије

ТАЈНИ РАТ ИЗРАЕЛА И ИРАНА НА МОРУ: Почело је са командосима и морским минама, а онда се прешло на ракете!

О тајном рату Израела и Ирана говори се веома дуго. Додуше и код нас је било неких скептика који су говорили да је то глупост, измишљотина и што би они тајно ратовали кад могу јавно и да су војни циљеви битнији од економских и истраживачких -посебно оних из домена нуклеарне технологије. Последњи ракетни напад на контејнерски брод "Лори" израелске компаније, који плови под Либеријском заставом у Арабијском мору поново је покренуо причу о "тихом рату" који траје година између Исламске републике Иран и Еретз Израел (државе Израел). Њујорк Тајмс је недавно објавио велики чланак на ову тему.

Ирански бродови. (Фото: Јутјуб)

Како је овај амерички медији у свом уводу навео Израел и Иран већ годинама воде тајни рат на Блиском истоку. Прво је кренуло на копну, па онда отишло на борбена деловања из ваздуха на иранске војне мете у Сирији, а сад се рат са Ираном преселио и на море

Овај истраживачки текст почиње причом о броду Схахр е Корд који се налазио на око 50 миља од израелске обале када је нападнут. Посада је остала у шоку кад је на броду одјекнула експлозија. Морнари који су истрчали на палубу видели су облак дима који се издизао из једног од стотине контејнера наслаганих на палуби. Иранска државна компанија у чијем власништву је био брод је саопштила да су контејнери били намењени у шпанску луку и да је ово терористички чин.

Напад на теретни брод  Схахр е Корд почетком марта, а прошле недеље на сличан израелски брод је један од низу само један у низу сукоба у дуготрајном рату Израела и Ирана. Један израелски званичник да је рекао да је напад на брод  Схахр е Корд одмазда за ирански напад на израелски теретни брод прошлог месеца.

Како пише Њујорк Тајмс тај напад био један од бројних у дуготрајном тајном рату између Израела и Ирана.

" Од 2019. године Израел напада бродове који превозе иранску нафту и оружје кроз источни део Средоземног и кроз Црвено море,  са чиме се отвара нови поморски фронт у регионалном рату који се одвија у сенци, а који се претходно одигравао на копну и кориштењем ваздуха за удар. Иран је с друге стране одговори такође тајним нападима", пише Њујорк Тајмс

Одговор Ирана стигао је у четвртак 25.03.2021. када је иранска противбродска ракета C-704, односно Фајр-3 погодила израелски карго брод "Лори". Како је саопштио Израел није било забележена значајна материјална штета ни људске жртве.

Израелска кампања, коју су потврдили амерички, израелски и ирански званичници, постала је ослонац напора Израела да сузбије ирански војни утицај на Блиском истоку и заустави Иран да заобиђе америчке санкције које су уведене нафтној индустрији.

С друге стране по Њујорк Тајмсу ширење сукоба и његова евентуална ескалација у отоворени војни сукоб компликује напоре Бајденове администрације да наговори Иран да поново заустави ирански нукеларни програм у замену за ублажавање санкција.

„Ово је прави хладни рат који ризикује да постани врући, само једном грешком“, рекао је Али Ваез, ирански програмски директор у Међународној кризној групи, истраживачкој организацији са седиштем у Бриселу и додао.

„Још увек смо у спирали која прети ескалацијом и ризикује да измакне контроли.“

Према наводима Њујорк Тајмса од 2019. године, израелски командоси "Флотиле 13" напали су најмање 10 бродова који су превозили ирански терет. Аутори текста се позивају на изворе америчких и израелских званичника, чија имена се не помињу. Међутим предпоставља се да стварни број нападнутих бродова може бити већи од 20. То тврди и један ирански званичник из Министарства нафте.

Оно што је познато било је да је већина бродова превозила гориво од Ирана до Сирије. Два брода била су крцата иранском војном опремом, па и нападнути брод Схахр е Корд с почетка текста.

Оно што је за сад познато сви напади се изводе у строгој тајности, јер нико за њих бар званично не преузима одговорност. Израелска влада обила је да званично коментарише било шта о тајном рату Ирана и Израела.

Крајем јануара ове године док је пролазио кроз Хормушки мореуз у уском пролазу поред иранске обале нападнут је брод Хелиос Реј Ро-Ро конфигурације за превоз аутомобила, који је у Кину превозио неколико хиљада аутомобила немачке производње..

Наиме, како је истрагом утврђено ирански поморски командоси су се глисерима приближили самом броду уз његов бок и на метар изнад нивоа мора залепили магнетну минут са тајмером на труп и удаљили се. Експлозија која 20 минута касније одјекнула направила је две рупе на броду.

Неколико танкера на паднуто је на сличан начин у Црвеном мору прошле јесени и зиме, а кације ус приписиване покрету Хути који делује у Јемену и који ужива иранску војну подршку у борби против Саудијске Арабије.

Иран је с друге стране одбацио умешаност у ове нападе. Оно што је за сад једино јасно јесте да намера није било потапање бродова, него да се оштете.

"Ви нас нападате овде, ми ћемо  вас нападати тамо ", рекао је Гхеис Гхореисхи, политички аналитичар бивши саветник иранског Министарства спољних послова у блискоисточним пословима. 

Дуготрајни рат у сенци између Израела и Ирана убрзао се последњих година. Иран наоружава и финансира милиције широм региона, посебно у Сирији, Ираку, Јемену, Гази и Либану, где подржава Хезболах, шиитску милицију и политички покрет који је дугогодишњи непријатељ Израела.

"Израел је покушао да се супротстави иранској игри моћи извођењем редовних ваздушних напада на иранске пошиљке оружја и војне опреме у  Сирију и Либан. Ти чести напади учинили су те руте ризичнијима и преусмерили део транзита оружја и сукоба на море, рекли су аналитичари.

Израел је такође покушао да поткопа ирански нуклеарни програм атентатима и саботажама на иранском тлу, а обе стране су оптужене за сајбер нападе укључујући неуспели ирански напад на израелски водовод прошлог априла и  узвратни израелски удар на главну иранску луку.

Иранска једница Ал - Кудс означена је као кривацза бомбу која је експлодирала у близини израелске амбасаде у Њу Делхију у јануару ове године. А 15 милитаната повезаних са Ираном ухапшено је прошлог месеца у Етиопији због завере и припреме напада на израелске, америчке и Емиратске мете.

Оно што је у свему добра страна целе приче је што ни Иран, али ни Израел не желе да крену у отворену фронталну борбу.

"Ни Израел ни Иран не желе да јавно преузму одговорност за нападе, јер би то био чин рата с војним последицама," рекао је Хусеин Далириан, војни аналитичар повезан са иранском Револуционарном гардом:

„Ми смо у рату, али са искљученим светлима“, додао је он.

Израелска офанзива на иранске бродове има два циља, рекли су аналитичари и званичници. Прва је спречавање Техерана да пошаље опрему у Либан како би помогао Хезболаху у изградњи ракетног програма, што Израел сматра стратешком претњом.

Друга је пресушивање важног извора прихода од нафте за Техеран, надовезујући се на притисак који су извршиле америчке санкције. Након што су Сједињене Државе увеле санкције иранској индустрији горива крајем 2018. године, иранска влада се више ослањала на тајну флоту танкера.

Нападе је извела "Флотила 13", елитна јединица командоса израелске морнарице која је била укључена у тајне операције од раних година израелске државе, према речима двојице израелских званичника и америчког званичника, чија имена се не наводе.

Израелски званичници рекли су да два брода која је напала превозила опрему за ракетни програм Хезболаха.

Израелски премијер Бењамин Нетањаху пре пар месеци на виртуелном састанку Генералне скупштине Уједињених нација показао је слике складишта оружја Хезболаха у Бејруту. После тога та локација је збрисана у ваздушном нападу. Наиме то складиште користило се као фабрика за прављење чврстог ракетног горива.

У 2019. израелци су извели серију напада на иранске војне конвоје који су у Сирију достављали опрему за израду балистичких и крстарећих ракета иранске производње.

Како пише Њујорк Тајмс танкери које је израел напао превозили су иранску нафту у Сирију, кршећи америчке санкције и највероватније вредне стотине милиона долара. Израелски званичници рекли су да је Сирија платила Ирану то гориво у готовини  или пружајући логистичку помоћ припадницима елитне иранске једнице Ал Кудс која се бори у Сирији, која је иначе огранак Револуционарне гарде и Хезболаху, шиитској милицији, без којих Асад не би могао да ослободи 80 посто сиријске територије коју сад држи под контролом, а која је септембра 20156. године износила само 14 посто.

Како су руски командоси разоружали одред украјинских маринаца на Криму обучен по НАТО стандардима! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА