Најновије

РУСКИ ГЕНЕРАЛ-ПУКОВНИК ОТКРИВА: Вашингтон дао зелено светло Албанцима за војну базу!

Оправдана је забринутост Срба због планова Албанаца да направе војну базу за своје јединице на брду Црнуша недалеко од северне Косовске Митровице. А Американци су неискрени кад кажу да је то аутономна одлука Албанаца са Косова. Кад би неки амерички пуковник, да не кажем генерал, или важнији политичар, рекао косовским Албанцима да не праве такву базу разговора о томе више не би било.

Леонид Ивашов. (Фото: Јутјуб)

Овако говори пензионисани генерал-пуковник Руске Федерације и доктор историјских наука Леонид Григоријевич Ивашов, указујући да су "наравно, Албанци добили зелено светло за базу на Црнуши":

- Американци су стално попуштали Албанцима и правили се да не виде шта они раде. Присетимо се да је Медлин Олбрајт била главни србомрзац, није могла, а ни данас не може да смисли православне Словене, пре свега Русе и Србе. Она је и промовисала зликовца Хашима Тачија!

Ивашов је један од најпознатијих и најуваженијих геополитичара, који предаје и будућим дипломатама на чувеном Московском државном институту међународних односа. Уједно је и председник Академије геополитичких проблема, а код нас је добро познат још из времена када је био начелник Главне управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Русије.

На Космету се одржавају НАТО маневри, вежба се брзо пребацивање америчких снага на разна места у Европи. А у мају и јуну у Украјини ће бити вежба тамошње војске и чланица НАТО "Бранилац Европе 21"?

- Све вежбе у којима су главни актери Американци имају пре свега антируски карактер. Вашингтон шири страх Европом да би она била послушна. Тај сценарио је потпуно јасан. Неспорно је да НАТО-ом управља Америка. У Вашингтону се труде да Европљанима докажу како једино они могу да их бране и заштите и зато их морају слушати. Такве вежбе треба да мобилишу народ. Што се тиче мањих народа, Американци желе да их окрену и антагонишу против Русије. Кад учине Европљане потпуно послушним Американци могу да им намећу и своје економске интересе као нешто потпуно оправдано.

Каква је вероватноћа великог рата на истоку Украјине?

- Мала, без обзира на то што одатле свакодневно добијамо забрињавајуће информације. Већина грађана Украјине не жели да ратује и гине. У украјинској армији је такође много оних који не желе да ратују. Председник Украјине Зеленски говори о повратку Доњецке и Луганске области ратом зато што му је рејтинг веома низак и због тога што га хушкају из Вашингтона. Зеленски машта о блицкригу, али он не сме да заборави на упозорење Путина да неће оставити у невољи грађане Донбаса, а тада би украјинска војска доживела дебакл.

Председник САД Бајден је обећао Зеленском војну помоћ, али не намерава да шаље своје војнике у Украјину. Колико је реална опасност да дође до сукоба Русије са земљама НАТО због Украјине?

- Бајден и његови сарадници хушкају Украјинце на опасну авантуру јер желе рат против Русије на новом нивоу. У Вашингтону желе да увуку Русију у рат како би јој касније перманентно уводили разне санкције. Њихов је циљ да економском и политичком блокадом зауставе бржи развој Русије. Што се тиче сукоба Русије и НАТО, он је мало вероватан. У Украјину могу своје људе да пошаљу Пољаци и Естонци. Али, то што ће гинути плаћеници на страни Украјине не значи да ће доћи до великог рата. Немци, као и друге велике западне земље, сигурно неће да шаљу своју војску у Украјину.

Недавно је објављена ваша књига "Изгубљени разум". Интересантно је да ви као генерал пишете о апсурдности и разорности ратова. Да ли сте постали пацифиста?

- Ово је књига о човеку, о његовој улози на земљи. А његова мисија није да убија и уништава већ да живи у хармонији са другим народима и природом. Кроз књигу провлачим мисао да се велика енергија која постоји у природи, о чему је писао велики Никола Тесла, треба да се користи у корист свих народа, а не да се разарају добра и да гину људи. Ја сам генерал мира и активан сам у организацији која се бори против ратовања.

Официрски кадар, уосталом, директно види последице ратовања.

- Да, они који су највише гледали ужасе рата и први видели своје убијене војнике не могу бити за рат. Официр који је ишао на сахрану свом војнику и срео се са његовом родбином одлично зна колики је то бол и какав је то ужас. Верујте ми да су политичари већи заговорници рата него официри. Зато и улазе у разне опасне ратне авантуре. Само у периоду после Другог светског рата било је око 250 регионалних сукоба у којима је учествовало око 90 земаља, а погинуло је око 35 милиона људи.

Из ваше најновије књиге се види да јако цените Теслу као научника и мислиоца?

- Одавно ме је занимало дело тог великог Србина. Али сам темељитије почео да се бавим изучавањем Тесле када сам отишао у пензију. Многи проблеми се у данашњем свету и у будућности могу решити Теслиним идејама. Он је говорио да је око нас свуда енергија. А данас се воде ратови за ресурсе. Разрађујући велике Теслине идеје свет би имао довољно енергије и не би било потребно никакво ратовање за енергенте.

У вашој новој књизи пишете како су америчке службе планирале да искористе смрт Стаљина...

- У Вашингтону су прошле године обелоданили меморандум који је био директива њиховим службама како да искористе Стаљинову смрт 5. марта 1953. године. Стаљин је претворио СССР у велику светску државу, а о доприносу СССР-а победи над фашизмом писао је и председник Рузвелт 1945. После смрти Рузвелта Стаљин је постао водећа политичка фигура у свету. Главни задатак који су добиле америчке службе био је да се смањује утицај СССР-а у свету.

Америчке службе раде дугорочно на зацртаним циљевима...

- Да, и труде се да са политичке сцене уклоне њима неугодне људе. Тако су радили и против Хрушчова, а код вас против Слободана Милошевића. Сада чине све да оцрне Путина...

У књизи "Преврнути свет" писали сте да је Хитлер успео да побегне из Немачке на Антарктик. Сада у новој књизи "Изгубљени разум" износите и документе из руских архива...

- По сазнањима совјетских обавештајаца Немци су још 1938. године организовали експедицију на Антартик у рејону Земље краљице Мод на основу карата које су добили на Тибету. Под плаштом бродова за тобоже лов на китове Немци су истраживали места где су 1944. направили војну базу за своје подморнице, град су назвали "Нови Берлин", а државу "Нова Швабија".

Када су у Кремљу сазнали да је Хитлер можда побегао из Немачке?

- Совјетска војна контраобавештајна служба СМЕРШ је добила информацију на крају рата да је Хитлер побегао подморницом у "Нову Швабију", а да је у Берлину остао његов двојник. Сарадници СМЕРШ-а су у јуну 1945. дошли до карата за официре немачких подморница конвоја који је требало да пребаци Хитлера на Антарктик.

По завршетку рата лобање Хитлера и Еве Браун су пребачене у Москву. Опширно се писало о самоубиству. Како је реаговало совјетско руководство када је добило информацију да је Хитлер можда побегао подморницом?

- Руководство је захтевало да се разјасни да ли је Хитлер побегао. Али, о томе се јавно није писало и говорило да се не би покварило славље победе. Превише је људи погинуло и страдало да би се победио Хитлер, па руководство није хтело да разочара народ причом да је можда побегао.

Америчке трупе масовно напуштају Ирак! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА