Најновије

КУВА СЕ КАО ЖАБА: Кривокапићу истиче време на власти

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић покушао је још једном, на састанку с лидерима странака парламентарне већине, да издејствује смену министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића. Лепосавић је и даље при ставу да поштује све одлуке црногорске државе када је реч о међународним одлукама о Сребреници, те да не планира да поднесе оставку. Леђа му чува Демократски фронт (ДФ), који предлаже компромисно решење и да премијер одустане од захтева за оставку.

Кривокапић (Фото: flickr. com)

Ево у ком правцу може да се разреши црногорска криза.

– Све указује на то да ће доћи до ванредних избора, и то ове године – поручују добро упућени саговорници.

Три сценарија

Из црногорске кризе може да се изађе на три начина. Први је да се постигне компромис, те да и Владимир Лепосавић и Здравко Кривокапић остану у влади. Други сценарио је да дође до реконструкције владе у којој ће се направити неке промене како би јој се продужио рок трајања. Трећи сценарио је да падне влада и да се иде на нове изборе.

– Свима је већ сада јасно да је влада Здравка Кривокапића техничка. Држи се на стакленим ногама и само је питање тренутка кад ће се сломити – додају саговорници.

Иде се на изборе

Спољнополитички аналитичар Јакша Шћекић каже да ће се сигурно ићи да ванредне изборе, само је питање да ли на лето или на јесен.

– Сматрам да су реална сва три сценарија о којима говорите. Технички, влада Здравка Кривокапића је већ пала, они нису донели буџет на време, каснили су један дан, два члана владе имају пребивалиште у Београду и српски пасош, што је противно црногорском уставу, а одлука о држављанству је одложена јер Кривокапић није могао да је прогура. Прво ће премијер покушати да направи компромис, да сви забораве шта је било с Лепосавићем. Пошто то неће ићи, а ДПС Мила Ђукановића ће потпаљивати неслагања, Кривокапић ће пробати с реконструкцијом, која евидентно неће одговарати УРА и ДФ. Онда ће уследити неодложно – ванредни избори, на лето или на јесен – уверен је Шћекић.

Одлагање неизбежног

Како додаје, Кривокапић купује време одлагањем неизбежног.

– Премијер развлачи ову кризу, купује време на власти. Он је дошао у фотељу на Амфилохијевом таласу, али више ни у црквеним круговима не могу да га прогурају,прошао воз. Зато ће његова тактика бити да привуче гласаче који су Срби, за СПЦ, изјашњавају се као Црногорци, нису за ДФ, а противе се Милу Ђукановићу. Пробаће да се провуче кроз иглене уши, а видећемо епилог – наводи Шћекић.

Неславни крај

Директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије Владимир Павићевић тврди: “Уколико премијер с таквим ДПС смени министра Лепосавића у Скупштини, то ће означити неславни крај Кривокапићеве политичке каријере”.

– Црна Гора се налази у тешкој парламентарној кризи. То је пре свега последица потпуне политичке дезоријентисаности премијера Кривокапића и неспособности његове владе да у прва четири месеца покаже озбиљније резултате. Једино што је одржава јесте свеже сећање грађана на то какву је пустош иза себе оставила Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића – закључује Павићевић.

Путин увео санкције Ердогану! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Objektiv.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА