Најновије

НЕ СМИРУЈЕ СЕ СИТУАЦИЈА У ФРАНЦУСКОЈ: Војници упозорили Макрона на грађански рат! (ВИДЕО)

Начелник Генералштаба француске војске позвао је групу војника који су отвореним писмом пре два дана упозорили на ризик од "грађанског рата" у Француској да напусте оружане снаге.

Емануел Макрон и француска војска. (Фото: Јутјуб)

- Најразумнији потез је свакако напуштање институције како би могли слободно да изразе своје идеје и уверења - написао је генерал Франсуа Леконтре у писму војном особљу, које не садржи претњу санкцијама.

У писму објављеном на веб страници десничарског часописа Валур Актуел, војници упозоравају на могући излазак немира због "уступака"  председника Емануела Макрона исламизму.

Писмо, које су углавном потписали млади војници који су још увек у активној служби, уследило је након писама које су прошлог месеца потписали углавном пензионисани генерали, након чега је министар одбране Фларенс Парли тада рекла да ће бити кажњени због кршења закона који забрањује резервистима или активним припадницима војске да изражавају њихова мишљења о религији и политици у јавности.

Потписници писма себе описују као војнике млађе генерације који су служили у Авганистану, Малију и Централноафричкој Републици или су се придружили домац́им антитерористичким операцијама.

Такозвана "генерација ватре", између осталих, служила је у сигурносној операцији Сентинел у Француској, покренутој након низа џихадистичких напада 2015. године.

- Они су ставили свој живот на располагање за уништавање исламизма, којем сте учинили уступке на нашем тлу - написали су војници у отвореном писму, које је потом добило велику подршку јавности.

До јуче је 75.000 људи ставило потписе у знак подршке писму на веб страници часописа.

У драматично интонираном писму активни припадници оружаних снага упозоравају да ће политика "уступака" резултирати хаосом који ће захтевати "интервенцију наших другова у опасној мисији да заштите наше цивилизацијске вредности".

Недостатак акције против "приградских хорда", алузија на претежно мигрантске четврти које окружују француске градове и друге групе које "презиру нашу земљу, културу и традицију" довешће до "грађанског рата" и хиљада смрти, упозорава се у новом писму.

За неке верске заједнице "Француска не значи ништа осим предмета сарказма, презира или чак мржње", истичу потписници.

Лецоинтре, с друге стране, подсећа да су "у последњих неколико недеља припадници оружаних снага у великој мери прекршили обавезу дискреције".

Рекао је да су потписници писма, "да би бранили своја лична уверења", увукли војску у политичке расправе, које морају избећи.

- Сваки војник ужива слободу мишљења, али мора недвосмислено разликовати своју цивилну дужност од војске - рекао је генерал Леконтре.

Амфилохије је лани под Острогом послао јаку поруку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА