Најновије

КОН: Вирус је у нокдауну, време је да га протерамо из земље

Број нових случајева пада у Београду и у целој Србији, а обухват имунизацијом расте из дана у дан – то су добре вести, рекао је за РТС члан Кризног штаба др Предраг Кон. Нагласио је да је вакцинација једини излаз из епидемије, али и да грађани не треба да се оптерећују провером антитела, пошто је то само један од показатеља имунитета.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је за РТС да је епидемијска ситуација боља и да се пад броја нових случајева региструје и даље, што је, како је навео, добар показатељ, као и да нема видљивих последица спојених празника, што је добра вест.

"Пада у Београду, слично као и у целој Србији, што је исто добра вест. Обухват имунизацијом расте, из дана у дан се то може видети, што је трећа, можда и најважнија вест и чињеница је да се већ сада потпуно јасно види да тамо где је обухват већи брже пада број новозаражених", навео је Кон током гостовања у Јутарњем програму.

Нагласио је да је једини излаз вакцинација.

"Вирус је у нокдауну. Сада је време да га протерамо из земље", рекао је епидемиолог. 

Кон је истакао да "морамо да издржимо, да се одупремо тој огромној потреби да се опустимо".

"То не значи да не треба да се опустимо, да неће ови повољни резултати и најаве довести до стварног опуштања", казао је Кон.

"Мерење антитела само један од показатеља имунитета" 

Говорећи о трећој дози, Кон је замолио грађане да не одлазе на пунктове да траже трећу дозу.

"Не мислим ништа лоше, али не треба губити време са трећом дозом, јер ми нисмо ни прву и другу дали. Рекао сам да ће они који немају антитела у будућности примити још једну дозу, али не значи да је то сада. Медицина је заснована на доказима, па прво треба да се ураде сва истраживања, кад се утврди када, колико времена мора да прође", нагласио је Кон.

Додао је да је мерење антитела само један од показатеља имунитета, али не и показатељ комплетног имунитета, као и да су грађани заштићени вакцинама свих произвођача и нагласио да људи не морају да се оптерећују провером нивоа антитела.

Кон је навео да, када се нешто извуче из контекста и "погрешно преноси као покварени телефони", то се манифестује на пункту за вакцинацију, где свака десета особа долази да прими трећу дозу вакцине.

"Што уопште није могуће. Системски уопште није могуће, јер за сада трећа доза није планирана", казао је Кон.

Говорећи о вакцинацији тинејџера, Кон је навео да је прошле године "забележена експлозија" током прославе матуре и годишњице матуре и да то не треба да се понови, пошто постоји могућност вакцинације.

"Поручујем и родитељима и свима осталима: ако неко хоће безбедну матуру, онда крените у вакцинацију. То је најбољи излаз из ове ситуације", поручио је Кон.

"Нормално је што смо сви одушевљени јер је ситуација повољнија" 

Кон је истакао да не сме ништа да каже о попуштању мера пре данашњег састанка Кризног штаба, али и да је нормално што смо сви одушевљени што су бројеви повољнији, међутим, опрез је и даље потребан.

"Наравно да схватамо потребу, међутим, не могу ништа да прејудицирам. Не би смело да се лицитира. С друге стране, потпуно је разумљиво интересовање и треба потпуно јасно одговарати. Не смемо да лицитирамо, зато што сви онда очекују много, па се онда разочарају", казао је Кон.

Додао је да ће Кризни штаб све испланирати, као и да је медицински део Кризног штаба тражио да затворени делови угоститељских објеката не раде до 15. маја.

"Други део Кризног штаба тражи да се одлуке доносе раније. Чини ми се да тај баланс успевамо да нађемо. Одговор ће бити дат на време, нећемо превише малтретирати људе. Даћемо нешто мало и унапред", навео је Кон.

Подсетио је да је на снази одлука о дозвољеном окупљању до пет особа и да се све што се допушта односи на пет особа, а да се зна да је Београдски маратон одобрен, али само за учеснике.

Кон је замолио јавност да буде стрпљива и навео да оклевање Кризног штаба представља тражење најповољнијег и најсигурнијег решења. 

Мило учествовао у стрељању муслимана у Сребреници, послао три аутобуса, а онда је уследио хорор. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА