Најновије

РАЗБИЈЕН МИТ О "ГВОЗДЕНОЈ КУПОЛИ": Хамас се руга израелском поносу, ракетама од 1.000 долара пробијају скупоцени ПВО штит (ВИДЕО)

Гвоздена купола је израелски противаздушни систем кратког домета, који у кругу од 5 до 70 километара изузетно брзо тражи, лоцира и прати кретање сваког објекта у ваздуху.

Гвоздена купола (Фото: Јутјуб)

Дуго времена се сматрао савршеним и био је понос израелске одбрамбене индустрије.

Међутим, задња ратна епизода између Израела и Хамаса довела је у питање вредност овог система. Највећа војно-технолошка иновација у историји ове државе можда и није то за шта су њени креатори говорили да јесте.

Гвоздена купола је досад у пуно наврата одиграла кључну обрамбену улогу у трајним израелско-арапским сукобима, пресрећући бројне покушаје ракетног деловања по тамошњим градовима. Али њену неефикасност овога уторка није се могла тако лако сакрити.

Војно крило Хамаса испалило је тај дан више од 130 пројектила на Тел Авив успевши лако да пробију метафоричко "гвожђе" противаздушног кишобрана: мртви грађани, срушене зграде, запаљени нафтоводи, затворен и оштећен аеродром Бен Гурион сведочили су о његовој несавршености.

Многи војни аналитичари с тугом су констатовали како палестинска ракета од хиљаду долара са лакоћом буши пресретачку "куполу" у коју је уложено, како се процењује, од 2,5 до 3 милијарде долара. "Јерусалим Пост" отворено се запитао да ли се завршило доба њене доминације и херметичке безбедности коју је досад увек пружала грађанима Израела, истовремено пропитујући у својој анализи још важнију безбедносну дилему: Да ли су Иран и Хезболах у међувремену ишта научили од палестинског Хамаса?

Израелска Гвоздена купола је систем противаздушне одбране који су заједно креирале израелске компаније Рафаел Адванцед Дефенсе Сyстемс и Исраел Аероспаце Индустриес, уз финансијску и техничку подршку Сједињених Држава. Његов мозак представља вишенаменски радар који у кругу од 5 до 70 километара изузетно брзо тражи, лоцира и прати кретање сваког објекта у ваздуху: авиона, ракета, бомба, беспилотних летелица.

Након што детектује потенцијалну опасност, компјутер активира ракете-пресретаче које такве пројектиле обарају на позицијама довољно удаљенима од брањених зона. Војска САД-а је пре неколико година анализирала могућност набавке Гвоздене куполе, али су од свега одустали, проценивши да систем има знатне шупљине и несавршености. Америчке процене добиле су потврду и у пракси да се Гвздена купола не може баш носити с мало гушћом "кишом" ракета истог типа.

Палестинци су му очито пронашли "Ахилову пету", напунивши појас Газе веома густом балистиком у којој су ракете њихове властите производње, јефтине ракете совјетске производње, али и пуно опасније те прецизније совјетске ракете типа Град домета 40 километара. Управо ове задње су се показале најопаснијима за штит Гвоздене куполе над израелским градовима, чиме је Хамас демонстрирао како се развио у лукавог противника чији ракетни арсенал постаје све теже уништити.

"Јерусалем Пост" пише како су извори из обавештајне и сфере националне безбедности већ дуже време упозоравали њихове новинаре да либански Хезболах има довољно пројектила да "заспе Израел с више од 500 ракета дневно", а то је свакако број којем не може одолети Гвоздена купола. Ратни кабинет и израелске обавештајце очито је изненадило то што су по питању располагања борбеним арсеналом јако потценили палестински Хамас.

- Ако је израелска доктрина након 50-дневног рата у Гази 2014. године била да ће наџивети Хамас, јер је Гвоздена купола скоро па херметичка заштита за већи део државе, ово сад јако мења односе. Ако и Хамас има више тих пројектила дугог домета, онда то итекако може да утиче на израелске ратне планове, а посебно на процене трајања овог рата. Ако "јадни’" Хамас може да пробије противракетни штит са 100 ракета за неколико минута два пута у дану, колико штете тек могу нанети Хезболах и Иран с далеко моћнијим и већим количинама ракета - пита се са зебњом "Јерусалем Пост".

Мило учествовао у стрељању муслимана у Сребреници, послао три аутобуса, а онда је уследио хорор. Више о томе читајтеОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА