Најновије

АМЕРИКАНЦИ У СВЕМУ ВИДЕ РУСЕ: Не верујемо да је за хакерски напад на нафтовод крива руска влада, али јесте неко из Русије!

Амерички председник Џо Бајден изјавио је да са руским колегом Владимиром Путином жели да разговара о сајбер криминалу после хакерског напада на главни амерички нафтовод "Колонијал пајплајн".

Бајден (Фото: Јутјуб)

"Не верујемо да је руска влада умешана у тај напад. Међутим, имамо добар разлог да верујемо да криминалци одговорни за то живе у Русији", рекао је Бајден и нагласио потребу за утврђивањем међународне норме како би владе реаговале против такве врсте криминала на свом тлу.

Бајден је додао да би о том питању желео да разговара са Путином. Казао је да је Вашингтон био у директном контакту са Москвом поводом хакерског напада на највећу нафтну компанију у САД. Верује се да иза напада делује група "Дарк сајд", највероватније из Русије или Источне Европе, навео је Блумберг.

Иако је америчка администрација саопштила да не верује да иза хакерског напада стоји руска влада, сумња се да хакери имају "руску позадину", а Бајден није искључио да ће Вашингтон на то узвратити.

Бела кућа и Кремљ су поменули могућност састанка Бајден-Путин, али за сада није одређен датум.

Бајден је поновио да је уверен да Путин није умешан у хакерски напад и додао да је пажљиво прочитао извештај америчке федералне полиције (ФБИ) о томе.

Подсетимо, "Колонијал пајплајн" наводно је платио скоро 5 милиона долара хакерима из Источне Европе, како би се поново успоставио пренос нафтних деривата, пренео је Блумберг.

Како се наводи, компанија је платила износ у биткоину којој се не може ући у траг и то неколико сати након сајбер-напада. Трећи извор наводи да је америчка влада била упозната да је плаћен откуп.

Када су добили оно што су тражили, хакери су компанији, чији су компјутерски системи били потпуно пали, дали алатке за дешифровање како би поново успоставили систем. Међутим, цео процес је био толико спор да је компанија користила своје бекапове како би повратили систем, наводи Блумберг позивајући се на један извор.

Подсетимо, у питању је био ренсомвер, удар на компјутерске системе у ком хакери држе систем као таоца док им се не исплати захтевана сума. Како наводи Блумберг, хакери су покупили скоро 100 гигабајта података за само два сата. Компанија је нафтовод затворила из предострожности иако кажу да рансомвер није директно проузроковао затварање.

ФБИ налаже компанијама да не исплаћују новац хакерима и да им не испуњавају захтеве јер се не зна да ће они после тога заиста откључати фајлове.

Нафтовод, који се протеже од обала Мексичког залива до Њу Џерзија, транспортује скоро половину горива које се користи на источној обали.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА