Најновије

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ НА МЕТИ ХРВАТСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: БИА осујетила акцију!

Од тренутка кад је изабран за поглавара Српске православне цркве патријарх Порфирије је на мети хрватске службе.

Патријарх Порфирије. (Фото: Јутјуб)

Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске ангажовала је најискусније кадрове за ту акцију, чији је примарни циљ био да под контролу, на овај или онај начин, ставе неког од блиских Порфиријевих сарадника, наводи Српски телеграф.

Њихове намере, међутим, осујетиле су српске службе, пре свега, БИА.

- Акција Хрвата, како ми то кажемо у обавештајном жаргону, компромитована је. Чим је патријарх Порфирије изабран до нас су дошле прве информације шта у Загребу планирају. Оперативном провером показало се да су тачне и да су Хрвати дуже време разрађивали план опсервације поглавара СПЦ без обзира на то ко буде дошао на трон СПЦ - објашњава извор из безбедносних структура.

Прецизира да су хрватски агенти, углавном преко посредника, али и појединаца из СПЦ ступили у контакт с пажљиво изабраним људима из патријарховог окружења.

- Нису, међутим, ни слутили да све време пратимо сваки њихов корак и да смо им знајући шта намеравају поставили неку врсту замке. Они су на разне начине покушавали да приволе људе из ближег или даљег окружења патријарха Порфирија на сарадњу. Од неких су прво тражили бенигне информације планирајући да их касније дубље увуку у целу причу. Једном свештенику из Патријаршије су нудили већу суму новца и редовне месечне транше, а другог су покушали да уцене неким наводно компромитујућим материјалом за који се на крају испоставило да га и немају. И тако редом... - наводи извор.

Кад су Хрвати схватили да је цела ствар проваљена, како наводи извор из безбедносних структура, у контактима са нашом страном су тврдили да је акцију спровео неко на своју руку.

- Врх СОА, наводно, није дао одобрење да се плете мрежа око патријарха Порфирија, већ је, како су нам рекли, то рађено на нижем нивоу и на своју руку. Наравно, тешко да било ко може у то да поверује - закључује извор.

Стручњаци нису изненађени

Пензионисани потпуковник КОС-а Љубан Каран каже да га све ово не изненађује.

- Ударају у стубове на којима сматрају да почива Србија као држава и на којима почива српство у региону. Један од тих стубова је Војска, а други је СПЦ. Није им случајно у Другом светском рату прва идеја била да се Срби иселе или преорганизују у неку другу цркву у НДХ. Није никакво чудо што ударају на водеће личности као што је патријарх Порфирије. Између осталог, црквени великодостојници су њихова стална мета јер сматрају да је то нешто што Србе одржава компактним и улива им наду у опстанак на тим просторима. Често покушавају да врбују православне свештенике, сад, да ли су то негде успели и у којој мери, не знамо. Али и кад не успеју, покушавају да прикажу да је неко наклоњен њима или Ватикану, само да би изазивали раздор или неповерење у фигуре унутар СПЦ - појашњава Каран.

Бивши оперативац ДБ-а Божидар Спасић добро је упознат са начином рада хрватских служби.

- СПЦ је била предмет и контраобавештајне хрватске службе и обавештајне службе, која је дочекивала свештена лица из Хрватске кад дођу у Србију, пратећи с ким се виђају и састају и какве контакте имају с властима. Кад је у питању њихов надзор на територији Хрватске, ту можемо рећи да је садашњи патријарх, који је раније био епископ тамо, увек био на листи такозваних приоритета, што значи међу 10 најконтролисанијих људи. Сваки њихов одлазак из Загреба у неку од преосталих српских црквених општина или заједница био је помно праћен, тајно и јавно, али више ово прво. Поуздано знам да су на мерама били сви с којима је разговарао и да су разговори прислушкивани - прича Спасић.

Наше службе су, прецизира Спасић, откриле да је парохијски дом у ком је Порфирије живео био комплетно окружен видео-надзором и тајним камерама.

- Такође је било покушаја да се ставе прислушкивачи у службене просторије. Занимало их је, заправо, с ким наши црквени великодостојници контактирају и да ли неко нешто уноси од докумената у црквене просторије. Пратили су и комплетну телефонску комуникацију - наводи Спасић.

Шта купити Војсци Србије за 600 милиона евра? Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА