Најновије

ТРИ СУ РАЗЛОГА: Кривокапић открио зашто није потписао Темељни уговор са СПЦ!

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је данас да би био недостојан премијер да је Темељни уговор са СПЦ потписао у Београду.

Здравко Кривокапић. (Фото: Flickr)

Кривокапић је за Јуроњуз Србија рекао да ће потписати Темељни уговор између Српске православне цркве (СПЦ) и Црне Горе и да не ради ништа тајно.

Наводи да је то искључиво правно питање и да ту нема политике.

Кривокапић је истакао да је понудио 30. октобар као датум потписивања уговора због одавања почасти "ономе ко је све на просторима Црне Горе духовно препородио", мислећи на митрополита Амфилохија.

Он је рекао да је ових десет дана можда најтежих десет дана у његовом животу.

"Ако посматрате то питање само са те тачке гледишта, да ли је то правно или политичко питање, онда одмах да вам кажем да је искључиво правно. Нема никакве политике. Јер ја кад је у питању Црква не калкулишем. Да ли су постојали други политички разлози? То треба да питате ону страну која је наметнула меру потписивања Уговора током трајања Сабора наше СПЦ."

"Ја имам одређена образложења и на неки начин сам идентификовао ко је главни кривац."

Додаје да је потписивање Темељног уговора једно чисто техничко питање наслеђа Закона о слободи вероисповести.

"Сводити и издизати то на такав ниво, мислим да није био ни тренутак, ни време, ни начин. А они који су саучесници у томе су искључиво и само политичари. Политичари који заговорају једну опцију да је политика - свемоћ, а заборављају да поред њихове свемоћи, живимо у пролазном и кратком временском интервалу и једино што побеђује је истина. Зато сам једном политичару рекао да сам урадио све што је до мене и да ће истина победити данас, сутра или за 10 година, али намере не можете сакрити, а намере одређених људи и данас се виде", рекао је Кривокапић.

Идеја доласка у Београд

На питање ко му је наметнуо идеју доласка у Београд у ноћну посету, Кривокапић каже да је то тајно и да жели да исприча само неке врло значајне детаље.

"Да сам ја у петак пред почетак Сабора, не знајући и не слутећи шта се може десити, упутио патријарху писмо у коме сам јасно казао да сам ја за потписивање Темељног Уговора, али да одређени правни елементи који су дефинисани у том уговору нису у складу са Уставом и Законом Црне Горе. И моја обавеза није обавеза само верника, него обавеза човека који штити Устав и Закон, ја сам такав споразум потписао и ја ћу остати доследан до краја".

Додаје да су се после тога "дешавале одређене политичке игре и предигре".

"Ја сам вам можда само споменуо једну реченицу те среде или четвртка када сам отишао у Београд - да ако не буде потписан Темељни уговор, да ће се десити не знам какво чудо. Сматрао сам да је потпуно неодговорно то тако дефинисати и донео сам одлуку у четвртак на основу три нивоа разматрања".

"Први и лични, ја сам имао породичне проблеме и то је јавности познато. Други део - као верник сам одлучио да одем у Патријаршију и лично кажем те ставове који су јасни. И наравно, трећи разлог је државнички", рекао је он за Јуроњуз Србија.

Кривокапић је рекао да обавештава сву јавност да ће ових дана све учинити да тај темељни уговор буде што пре потписан.

Оставка?

На тврдње Демократског фронта да је изгубио поверење, и на питање да ли ће вратити мандат, Здравко Кривокапић каже да зна да тај став постоји буквално и током изгласавања ове Владе.

"Перманентно је присутан и одмах након почетка функционисања те Владе. То ништа није ново, они нису подржавали ову Владу истински, и наравно, у политчком лицемјерју је изгледа све дозвољено. Тај став који желе да искажу, имају прилике да то ураде на основу Устава. Ја сам рекао непосредно после премијерског сата и остајем при том ставу - ја оставку поднети нећу. Нека ме смене, нека то буде историјски доказ њихове опредијељености да после 75, односно 30 година доживимо слободу, демократију, почнемо да стабилизујемо све институције, да их ослободимо, јер већином су заробљене и да кренемо у економски препород Црне Горе."

Састанак са Вучићем?

На питање зашто још није имао састанак са Вучићем, Кривокапић одговара да је то питање баш за председника Србије.

"Ја сам спреман, можда не могу одмах истог тренутка, али на његов позив радо ћу се одазвати и наравно да ћемо разговарати као два државника и штитећи интересе - он Србије, ја Црне Горе - доћи до најбољег решења. Не за односе Вучића и Кривокапића, него за добро Србије и Црне Горе. Мислим да је то један тренутак који морамо доживети. Зашто се то није десило у шест месеци? Верујте, покушавао сам све што је до мене, ја више од тога не могу."

Неодређени статус Приштине за Вашингтон постаје велики проблем! Више о томе ОВДЕ.

Извор: vijesti.me

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА