Најновије

ТРАЖЕ ОД БАЈДЕНА ДА УМИРИ КУРТИЈА: ЕУ признала да не може да контролише Приштину, у дијалог се укључују и САД!

Сада више нема никакве дилеме: званични Брисел признао је да је немоћан да помери дијалог Београда и Приштине са мртве тачке и у овом послу узда се у помоћ Вашингтона.

Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Овако саговорници медија тумаче поруке европског шефа дипломатије Ђузепа Бореља да ће се одмах после дијалога у Бриселу, заказаном у уторак, 15. јуна, "ако буде потребе консултовати и са америчким председником ДЖозефом Бајденом о исходу разговора председника Србије Александра Вучића и премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија".

По многима, Бајден који је већ стигао у Европу, где учествује на три важна окупљања "западних савезника" - самиту Г7, самиту ЕУ и САД и самиту НАТО - практично ће ставити и "печат" на обнову заједничког европско-америчког приступа решавању косовског чвора и повратак Америке на велика врата у дијалог.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да ће после наредне недеље многе ствари бити много јасније:

- Курти ће очигледно минирати дијалог, он наставља да инисистира да нема разговора о ЗСО и да мора да се прича о признавању, што је за Београд неприхватљиво, и Борељ је због тога унапред потражио подршку САД, јер ЕУ нема ни снаге ни механизме да делује на Приштину. Србија не сноси никакву кривицу за стање у дијалогу, све је у рукама западних центара моћи. Ово је тест за Вашингтон, да ли ће показати добру вољу и извршити утицај на Куртија да одустане од ових својих позиција. Ако се то не догоди, онда ћемо знати да је њихов циљ исти - да Србија призна Косово.

Срђан Граовац, из Центра за друштвену стабилност, каже нам да Америка никада није ни напуштала "косовску причу", само што сада ту политику са два колосека из времена Доналда Трампа, враћа на један, синхронизован са европским партнерима:

- Долазак Бајдена у Европу је помпезан и практично најављује да ће Вашингтон чвршће везати ЕУ за своју политику и интересе. То ће се одразити и на решавање косовског питања. На нас ће сада притисци бити још јачи, јер ће бити синхронизовани.

Курти је у петак, у парламенту у Приштини, поновио став да са дијалогом не треба журити, да разговори морају да се воде у правцу да Београд призна независност Косова и позвао ЕУ да "притиска" Србију.

Иначе, министарка правде Маја Поповић, поручила је у петак да Косово остаје у преамбули Устава Србије.

Рампа за Кисић

Приштина се и додатно побринула за подизање тензија уочи наставка дијалога. У четвртак увече забранили су министарки за рад Дарији Кисић Тепавчевић да посети КиМ, иако је најава за посету послата на време и у складу са свим процедурама. Како је истакао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, Дарија Кисић Тепавчевић је долазак најавила у својству професора, јер је у склопу својих редовних активности требало студентима да одржи испит на Катедри за епидемиологију.

- Жао ми је што је моја професорска обавеза искоришћена у дневнополитичке сврхе приштинских институција, које су по ко зна који пут прекршиле потписане споразуме - истакла је Дарија Кисић Тепавчевић.

Рамина провокација

Албански премијер Еди Рама објавио је у петак фотографију припадника терористичке ОВК на "Фејсбуку", уз подсећање да је пре 22 године та паравојна формација ушла у Приштину. Рама је написао да су прошле "22 године од благословеног дана ослобођења Приштине".

Асад ојачао сиријско ваздухопловство! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА