Најновије

ИНТЕРВЈУ ВЕКА: Путин отворио душу америчким медијима, ево шта мисли о Бајдену, Трампу, Наваљном... (ВИДЕО)

У ретком интервјуу за НБЦ Њуз, руски председник Владимир Путин се насмејао оптужби да је он "убица", признајући да Џо Бајден као каријерни политичар има неке предности и порекао да сарађује са Ираном на удару на САД.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Путин и Бајден требало би да се састану у среду, обележавајући њихов први разговор лицем у лице откако је амерички председник ступио на дужност. Догађа се усред ескалирајућих тензија које су односе између две земље довеле до приметно ниске тачке, а очекује се да ће се састанак дотакнути бројних тема, укључујући затворску казну Алексеја Наваљног, главног Путиновог политичког ривала.

Током 90-минутног интервјуа са Путином, новинар НБЦ Њуза питао је руског лидера са најдужим стажем још од Јосифа Стаљина о стању неслагања у његовој земљи, сукобу са САД и његовим размишљањима о Наваљном. Интервју је објављен делимично у петак, а делом у понедељак, а ово су 5 главних тачака разговора.

На питање да ли би се Путин обавезао да ће Наваљни жив напустити затвор, руски председник није дао такво обећање и рекао да га "не занима" шта људи мисле о његовом одбијању.

"Полазим од претпоставке да ће се на особу коју сте споменули применити исте мере, ни на који начин лошије од било кога другог ко се случајно нађе у затвору", рекао је Путин.

Наваљни се вратио у Русију у јануару, пет месеци након што је отрован, инцидент који је повезао са Путином. У затвору је од јануара и прошле недеље, руски суд је сматрао да су његове организације "екстремистичке", чинећи оне везане за организације неспособним да се кандидују за јавне функције уочи предстојећих парламентарних избора.

Бајден има "сваку намеру" да потегне потање Наваљног и затворених дисидентата током састанка са Путином, а Наваљнов третман у затвору изазвао је забринутост широм света.

Када су му рекли да је репресија против Наваљног и његових колега учинила да се свету учини да неслагање у Русији није прихватљиво, Путин је рекао да на то гледа "потпуно другачије".

О томе да сам "убица": "То није нешто око чега се ни најмање бринем"

Потенцијални расцеп у односима са Путином иазвала је Бајденова изјава да је руски лидер "убица". Путин је то видео смешним и исмејао се као нешто што управо долази са територијом председника, током интервјуа са Симонсом.

"Чуо сам на десетине оптужби", рекао је Путин. "То није нешто због чега се најмање бринем."

Путин је додао да се "навикао" на нападе из "са свих страна" и под "свим врстама изговора и разлога". "Ништа ме не изненађује", додао је Путин, назвавши оштру реторику "изразом свеукупне америчке културе".

О Бајдену: "... неће бити импулсивних одлука према тренутном председнику САД ..."

Путин је признао да се Бајден "радикално разликује" од бившег председника Доналда Трампа по томе што је "човек од каријере". Указао је на Бајденов скоро 40-годишњи мандат у Сенату и време које је обављао као потпредседник пре преузимања Овалне канцеларије.

"Другачија врста особе и моја је велика нада да да, да постоје неке предности, неки недостаци, али неће импулсивних одлука према тренутном председнику САД", рекао је Путин.

О Трампу: "... изванредан појединац ..."

За разлику од Бајдена, Путин је рекао да Трамп није био кључни политички играч пре него што је постао председник и Путин је наставио да хвали бившег председника САД.

"Верујем да је бивши председник САД, Трамп изванредан појединац, талентована особа, иначе не би постао председник САД", рекао је Путин. "Он је живописна личност.

О Русији која помаже Ирану у циљању америчких трупа: "То су само лажне вести ..."

Путин је негирао извештај Вашингтон Пост-а који каже да се Русија припрема да пошаље Ирану напредни сателит који ће побољшати његове шпијунске могућности, дајући му потенцијал за праћење војних циљева на Блиском истоку.

"То су само лажне вести. У најмању руку не знам ништа о оваквим стварима", рекао је Путин. "То је само глупо смеће".

Исливали транскрипти разговора Младића и Милошевиће које можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Newsweek. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА