Најновије

Шта све крије Путинова војна база на крајњем северу

Русија развија своју војску у удаљеној арктичкој ваздухопловној бази са ракетама, радаром и пистом, док Кремљ жели да потврди своју доминацију у спорном, нафтом богатом подручју, које је ове недеље прогласио „својом земљом“.

Руска база на Арктику (Фото: mil.ru)

Ваздухопловна база Нагурскоје, у архипелагу Земља Фрање Јосифа, изграђена је педесетих година прошлог века као метеоролошка станица и комуникациона испостава између евроазијског копна и Северног пола.

Раније је то био дом поларних медведа са температурама које су се зими кретале до минус 42 Целзијуса, а снег је копнио само од августа до средине септембра.

Сада је најсевернија руска војна база препуна активности и њена продужена писта може да се носи са свим типовима авиона, укључујући стратешке бомбардере са нуклеарном способношћу.

Објекат у облику детелине на 3.470 километара дугом Северном морском путу дуж руске арктичке обале састоји се од три велике махуне које се протежу од централног атријума званог арктички тролист и обојено је у бело-црвено-плаву боју државне заставе.

Остале зграде на острву, које се назива Александрово земљиште, користе се за радаре и комуникације, метеоролошку станицу, складиште нафте, хангаре и грађевинске објекте.

Русија је настојала да потврди свој утицај на широким деловима Арктика у конкуренцији са Сједињеним Државама, Канадом, Данском и Норвешком, јер смањивање поларног леда, са планете која се загрева, нуди нове могућности за ресурсе и путне бродове.

Кина је такође показала све веће интересовање за регион, за који се верује да држи до једне четвртине неоткривене Земљине нафте и гаса.

Руски председник Владимир Путин навео је процене по којима је вредност арктичког минералног богатства 30 трилиона долара.

Тензије између Русије и Запада вероватно ће се повећати током састанка министара спољних послова арктичких држава, у четвртак, у Рејкјавику, на Исланду, где би Москва требало да преузме ротирајуће место у Арктичком савету.

База, која се налази око 600 миља јужно од географског Северног пола, изграђена је употребом нових грађевинских технологија у оквиру напора Кремља да ојача војску усред тензија са Западом, а након руске анексије украјинског полуострва Крим.

Следеће године Русија је предала Уједињеним нацијама ревидирану понуду за огромне територије на Арктику, захтевајући готово 500.000 квадратних миља.

Док су УН размишљали о тој тврдњи и тврдњама других држава, Русија је рекла да Северни морски пут види као свој „историјски развијени национални транспортни коридор“, који захтева одобрење Москве за пловидбу страним бродовима дуж њега.

САД су одбациле руске захтеве за јурисдикцију на деловима руте као нелегитимне. Очекивано,  НАТО је све више забринут због све већег руског утицаја на Арктику, а Вашингтон је ове године послао бомбардере Б-1 у Норвешку.

Откако је Путин посетио базу Нагурскоје 2017. године, она је ојачана и проширена. Сада се у њој налази посебна тактичка група која управља електронским надзором, средствима ПВО и батеријом противбродских ракетних система Бастион.

Писта је проширена за смештај свих типова летелица, укључујући стратешке бомбардере са нуклеарним способностима Ту-95.

У марту је руска војска извела вежбе у војној бази са копненим трупама и паром ловаца МиГ-31 који су летели изнад Северног пола. Током вежбе су се три нуклеарне подморнице пробијале арктичким ледом једна до друге у пажљиво планираном показивању силе.

У понедељак је Лавров одбио западне критике руске арктичке експанзије осврнувши се на оно што је описао као напор Норвешке за јачим присуством НАТО-а:

„Слушамо кукњаву о томе како Русија шири своје војне активности на Арктику“, рекао је Лавров. „Али сви знају да је то наша територија, наша земља. Сносимо одговорност да арктичка обала буде сигурна и све што наша земља тамо чини је потпуно легитимно.“

 Велика завера против Путина је спремна! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА