Најновије

КОВИД БОЛНИЦА БУКТИ У ПЛАМЕНУ! Има мртвих! (ВИДЕО)

Према наводима ирачких здравствених званичника, 12. јула у пожару који је избио на одељењу за коронавирус у болници на југу Ирака погинуле су најмање 64 особе, а повређено их је на десетине.

Ковид болница у Ираку. (Фото: Твитер видео)

Пламен је у понедељак захватио зграде Наставне болнице "Ал-Хусеин" у граду Насирија на југу земље која је била одређена као ковид центар. Пацијенти су остали заробљени унутра, а спасилачки тимови су се борили да дођу на време до заробљених људи.

На фотографијама са лица места виде се силуете посматрача у пламену који је обухватио неколико зграда и осветљавао ноћно небо. Каснији кадрови су приказали спасиоце како пребирају кроз угљенисане остатке тела и болничких кревета на одељењу.

Званичници су агенцији "Associated Press" рекли да је пожар можда изазвао електрични кратки спој, али нису пружили више детаља. Други здравствени званичник у провинцији Дикар, где се налази Насирија, рекао је да је пожар избио када је експлодирала резервор са кисеоником.

Ово је други пут да је пожар захватио одељење за коронавирус у болници у Ираку. У априлу су најмање 82 особе погинуле у болници Ибн ал-Катиб у Багдаду након пожара који је изазвао неисправан резервоар за кисеоник.

Ирачки премијер Мустафа ал-Кадими наредио је потпуну истрагу узрока овог најновијег пожара у Насирији. Такође је наложио суспензију и хапшење здравствених директора провинције Дикар и "Ал Хусеин" болнице, као и директора цивилне одбране града.

- Корумпирани службеници морају одговарати за пожар и убијање невиних пацијената. Где је тело мог оца?! - рекао је један младић за Ројтерс док је претраживао међу угљенисаним телима умотаним у ц́ебад у дворишту болнице.

У налету беса и фрустрације, рођаци погинулих и повређених сукобили су се са полицијом испред болнице "Ал Хусеин", запаливши два возила. Пожар је такође изазвао бесне позиве на друштвеним мрежама за оставком највиших званичника.

Локалне власти увеле су ванредно стање у провинцији Дикар, чији је главни град Насирија, и наредиле лекарима да помогну у лечењу повређених. Велики део здравствене инфраструктуре у земљи је дотрајао, а улагање у јавне услуге ограничено је ендемском корупцијом.

Откако је у марту почело представљање вакцине против коронавируса, ирачке здравствене власти у потпуности су вакцинисале само око један одсто од отприлике 40 милиона људи у земљи.

Ирански командант позвао шиитске милиције да жестоко нападну америчке снаге! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА