Најновије

АМЕРИ НАПАЛИ ПУТИНОВ ШАХ-МАТ! Тврде да је прављен по њиховом јефтином концепту из 90-их! Москва је бацила ровца и мудро ћути (ФОТО)

Русија је представила нови једнодомоторни стелт ловачки авион под именом пројекта "Шах-мат", али су западни медији имали неочекивану реакцију.

Путинов "Шах-мат" (Фото: Јутјуб)

Очекује се да ће борбени авион владати небом до 2023. године, док че прва серија бити произведена до 2026. године.

Русија планира да произведе 300 авиона у наредних 15 година након што започне серијска производња.

Председник Владимир Путин лично је завирио у нови лаки једнодомоторни борбени авион пете генерације "сухоја" на сајму авиона у Москви у уторак.

- Оно што смо данас видели у Жуковском показује да руска авијација има велики потенцијал за развој и да наша авио-индустрија наставља да ствара нове конкурентне дизајне авиона - рекао је Путин у говору на отварању авио-салона.

Међутим, западни ваздухопловни стручњаци приметили су да је нови руски ловачки дизајн "врло познат" и да личи на Нортропов концепт јефтиног ловачких авиона представљеног још у раним 90-им, а који је претеча двомоторног стелт ловца YF-23.

Неки од западних стручњака тврде да се дизајн новог руског ловца подудара са "MRF-54E", ловачке конфигурације коју је Нортроп објавио на Дејтонском ваздушном салону 1991. године.

Западни медији, иако не тврде да је руски "Шах мат" копија, потенцирају да је дизајн веома сличан концепту јефтиних америчких ловаца из 90-их.

Американци упозоравају – моћни руски систем С-500 није шала. Више о томе читајтеОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА