Најновије

ОВО ЈЕ САМО ПОЧЕТАК: Русија је прешла са упозорења на активна дејства

Председник Доњецке Народне Републике Денис Пушилин коментарисао је важан догађај - руско подношење жалбе против Украјине Европском суду за људска права, називајући ово природним резултатом неспособности Украјине да преговара.

Донбас (Фото: РИА Новости)

Како пишу руски медији, међудржавна жалба поднета Европској суду за људска права 22. јула била је прва у историји Русије.

Лидер ДНР је у својој изјави нагласио да је „Русија више пута покушала да побољша односе са властима Кијева, али ова стратегија није донела позитивне резултате“.

„Последње упозорење за Украјину био је чланак Владимира Владимировича Путина у којем је јасно рекао: „Мржња и бес, а светска историја је то доказала више пута, врло су климава основа за суверенитет, препун многих озбиљних ризика и тешких последице“, присетио се Пушилин.

„Од упозорења, Русија је прешла на активна дејства у правном пољу како би заштитила сународнике и људе који говоре руски језик и живе у Украјини.

Ово је само почетак демонстрирања тога какве последице, пре свега правне, чекају Украјину због њених поступака. Тужба у ЕСЉП већ је нанела опипљиве ударе угледу Украјине на светској сцени“, рекао је председник ДНР.

Такође је нагласио да „Русија има довољно доказа о злочинима Украјине по свим жалбеним тачкама, укључујући злочине украјинског режима над цивилима у Донбасу“.

„Дејства украјинске војске супротна су свим конвенцијама опште прихваћеним у светској заједници. Пре свега, говоримо о Конвенцији Савета Европе о заштити људских права и основних слобода“, нагласио је Пушилин.

Додао је да Специјална комисија за евидентирање ратних злочина Украјине ради у Републици од 2017. године, а сви злочини Украјине на територији Донбаса пажљиво се евидентирају.

„Можемо дуго да набрајамо забележене злочине украјинске војске: крвава недеља у Горловки, ваздушни напад на мирно уснулу Снежну, гранатирање школа у Доњецку, где су нам убијали децу.

Сви ови злочини у Украјини захтевају процену светске заједнице, суђење и казну. Становници ДНР, који су претрпели штету од агресије, већ су поднели неколико хиљада жалби против Украјине у Европском суду за људска права против Украјине“, подсетио је Пушилин.

„Надамо се да ће се жалба Русије разматрати непристрасно. Ратни злочинци који воде Украјину морају бити кажњени сходно својим злочинима“, резимирао је Пушилин.

Из које државе је америчка војска почела да се повлачи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА