Најновије

АМЕРИ СЕ ДАЛИ У БЕЖАНИЈУ: Повлаче се на свим фронтовима, Авганистан је тек прва домина која је пала! (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе ће смањити број војника распоређених на међународном аеродрому Ербил у Курдистану, као и у ваздушној бази Ајн ал-Асад у провинцији Ал-Анбар, саопштила је 17. септембра Заједничка оперативна команда ирачке војске.

Америчка војска. (Фото: army.mil)

У саопштењу, Заједничка оперативна команда је навела да је ограничено повлачење договорено током недавног састанка ирачког Војно-техничког комитета, на челу са замеником команданта здружених операција, генерал-потпуковником Абдул Амир ал-Шамаријем, и америчке стране на челу са генерал-мајором Џон В. Бренаном.

- Две стране су се сложиле да смање америчке борбене јединице и борбене способности у војним базама у Ајн ал-Асаду и Ербилу, што ће бити завршено до краја овог септембра. Ниво вођства међународне коалиције такође је смањен - наводи се у саопштењу.

Две стране су у саопштењу такође нагласиле да је америчка војска присутна у Ираку на званичан захтев владе те земље.

Ограничено повлачење, које је далеко од потпуног повлачења САД које захтевају ирански савезници у Ираку, требало би да преобликује војно присуство Вашингтона у Ираку.

Прошлог јула, САД и Ирак постигли су споразум којим ће се повући све америчке "борбене снаге" из земље пре краја 2021. године. Преостале трупе ће наводно "обучити" снаге ирачке владе.

Ирански савезници и такозване "снаге отпора", које су извеле десетине напада на базе коалиција предвођене САД-ом и конвоје за резерве у последњих неколико месеци, већ су одбациле овај приступ и затражиле потпуно повлачење америчких трупа из Ирака.

Нападнути телибани! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА