Најновије

СВИРА ГУСЛЕ, А ПО ПОТРЕБИ СКАЧЕ И ИЗ АВИОНА: Ко је владика Методије, наследник митрополита Јоаникија?

Припреме за устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија у Беранама, најављено за 26. септембар, увелико су у току. И док се црква припрема за његово устоличење многи се питају ко је владика Методије који ће на челу епархије заменити митрополита Јоаникија. 

Гуслар и духовник (Фото: Јутјуб)

Гуслар, херој са литија и падобранац, ко је заправо Методије?

Пажњу јавности владика Методије привукао је крајем априла ове године када је заједно са епископом Јованом виђен на аеродрому Ечка у Зрењанину. Његова фотографија у падобранској униформи, уместо у мантији, у којој најчешће виђамо монахе, одмах нас је уверила да је он све, само не обичан.

Методије (45) велики је љубитељ падобранства којим се бави још од 2016. године, а осим овог спорта, владика воли и животиње. Посебну љубав гаји према коњима.

Познато је да се владика не одваја и од гусла, о чему сведоче многи снимци, а један такав је настао након што је хиротонисан за Епископа диоклијског, Викарног Епископа блажено почившег Митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Он је одгуслао стихове Петра Петровића Његоша: Нема дана без очнога вида, нити праве славе до Божића...

Он је последњи пут у виђен у медијима када је патријарха Порфирија на подгоричком аеродрому дочекао са митрополитом црногорско-приморским Јоаникијем заједно са свештенством Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке.

Иначе, владика Методије рођен је 1. априла 1976. године у Сарајеву, од родитеља Милинка и Драгице (рођене Милићевић) као треће дете. Његова породица потиче из Црне Горе, из места Жабљак.

Осмогодишњу школу и прва два разреда Гимназије завршио је у Сарајеву одакле се услед ратних збивања са породицом преселио у Подгорицу. У Подгорици је завршио преостала два разреда Гимназије, након чега је 1994. године уписао Економски факултет Универзитета Црне Горе, на којем је и дипломирао 2001. године.

Године 2002. дошао је у Цетињски манастир у својству искушеника, где је и замонашен на празничном бденију 11. јула 2004. године са именом Методије (по Светом Методију Словенском). У чин ђакона рукоположен је 2005. године на празник Преображења Господњег, а у чин презвитера рукоположен је на Бадњи дан 2008. у Цетињском манастиру.

Дана 22. новембра 2009. године одликован је чином протосинђела у манастиру Сланци код Београда од стране Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, са чијим је благословом од краја 2007. године био је на послушању келејника патријарха Павла, и на том послушању остаје до његовог упокојења.

За намесника Цетињског манастира постављен је 1. фебруара 2010. године, где је и рукопроизведен у чин архимандрита на Петровдан 2013. године. Исте године дипломирао је на Православном богословском факултету "Светог Василија Острошког" у Фочи, Универзитета у Источном Сарајеву са дипломским радом на тему "Васпитни значај монаштва".

Академску 2016/17. годину провео је на Аристотеловом Универзитету у Солуну учећи грчки језик, ради уписа докторских студија на Теолошком факултету поменутог Универзитета.

Дана 22. јула 2018. године у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици, архимандрит Методије је хиротонисан у чин епископа диоклијског, викарног епископа митрополита црногорско-приморског Амфилохија. Свету литургију служио је патријарх Иринеј.

За време верске кризе у Црној Гори, 27. децембра 2019. године епископ Методије нападнут је на мосту на Ђурђевића Тари. Полиција је касније демантовала да су њени припадници владику оборили на земљу и тукли га пендрецима и ногама.

У мају 2021. године Свети архијерејски сабор га је изабрао за новог епископа будимљанско-никшићког.

 

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА