Најновије

КОРОНА ЛУДИЛО: Мера о ковид пропусницама важиће 10 дана, после тога мораће оштрије

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић је говорећи о седници Кризног штаба рекао да је медицински део остао при свом ставу, тачније врло ригорозним мерама у трајању од најмање 10 дана.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

„Али, одлуке се доносе на основу предлога, а ми смо саветодавни део, Кризни штаб потом предлаже Влади, а они доносе одлуку… На основу политичко-економског амбијента, не само медицинског“, рекао је Тиодоровић за Euronews Србија и наставио:

„Моје лично мишљење је да то представља само почетак, тачније да постепено почнемо са потврдама тамо где постоји највећи ризик.“

Мера о ковид пропусницама важиће 10 дана, а после тога мораће да се уведу оштрије мере, сматра Тиодоровић.

Истакао је да Кризни штаб и даље тражи да се ограниче окупљања, али и да се на весеља, попут свадби улази само са пропусницама.

„Апсолутно смо тражили да ковид потврде важе све време и да се односе на све објекте где је масовно окупљање, као и да се смањи број окупљања на стадионима, отвореним и затвореним да бисмо на тај начин имали контролисану ситуацију“, рекао је Тиодоровић.

Иако су све инспекције заједно са Комуналном полицијом укључене у проверу угоститељских објеката, то је сигурно недовољно да би се свако место могло именовати, сматра епидемиолог.

„Али, тамо где нема ковид редара, одговоран је власник. Ако наиђе контрола, нема расправљања, казна иде на рачун власника, па нека размисли да ли ће имати ковид редара или не“.

Признаје да постоји одговорност државе у контроли и ригорозности, али и да је држава урадила много у борби са пандемијом.

„Да нема ове три болнице били бисмо у тежој ситуацији. С друге стране, индвидуална одговорност је важна. Да ли је у реду да један заражени родитељи пошаље дете у школу, то је врло важно питање“, истакао је и додао да се искрено нада да ће следеће недеље деца похађати школу онлајн.

„Ми смо једногласно подржали колеге педијатре, они су најсигурнији извор да деца оболевају у распону од 10 до 15 одсто, у односу на два до три што је било раније. Тим експерата из Министарства просвете и Батута треба то да одлучи, али би свакако било добро да од понедељка макар десетак дана деца иду онлајн како бисмо пресекли овај велики пораст и довели до контролисане ситуације“

Епидемиолог је посаветовао грађане који тестове раде у приватним лабораторијама, да то раде у онима којима је Минситарство здравља сертификат јер ће у том случају имати право на ковид пропуснице.

„Ако те лабораторије немају сертификат Министарства здравља, онда ће то бити мали проблем“, закључио је Тиодоровић.

Приштина подиже цену ЗСО да би се домогли УН. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Euronews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА