Најновије

ЈОШ ЈЕДАН ВИРУС ОТКРИВЕН У СРБИЈИ: Забележено 18 случајева

У Србији је до 21. октобра регистровано 18 случајева грознице Западног Нила (ГЗН), показали су подаци Института за јавно здравље Батут.

Вирусолог (Фото: Pixabay)

Оболели су откривени у Севернобанатском (1), Средњебанатском (1), Јужнобанатском (2), Сремском (3), Београдском (4) и Јужнобачком округу (7).

У извештају Института се наводи да је вирус пронађен код домаћих комараца (Цулеx пипенс) у Београду, Новом Саду, Панчеву и Палићу, а има га и код дивљих птица у Јужном Банату и Јужној Бачкој.

Из Батута су објаснили да је грозница Западног Нила најзаступљенија када су активни комарци, у нашој земљи инфекција се типично преноси од јуна до половине новембра.

До средине октобра у земљама Европске уније откривена су 132 случаја заразе, највише у Грчкој и Италији, и девет смртних случајева који се могу повезати са овом болешћу.

ГЗН је потенцијално тешко вирусно обољење, које се преноси убодом зараженог комарца и у 80 одсто случајева пролази без симптома.

Један од 150 заражених може развити драматичну клиничку слику са грозницом, главобољом, укоченошћу, подрхтавања, комом и трајним неуролошким оштећењима.

Вакцина против ове заразне болести као ни специфична терапија не постоје, а из Батута препоручују избегавање доласка у контакт са инсектима као најбоље мере заштите.

Да ли ће мере Кризног штаба још више бити пооштрене, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА