Најновије

ШЕКЛЕР ХИСТЕРИСАО У УЖИВО ПРОГРАМУ: Захтева дискриминацију невакцинисаних, тврди да су необразовани, тражи кажњавање и затварање

Од синоћ у 22 сата почела је контрола угоститељских објеката, како би се проверило да ли присутни имају ковид пропуснице. Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево каже за РТС да сматра да би ковид пропуснице требало да важе 24 сата и да нису временски ограничене. Миланко Шеклер је гостујући у Јутарњем програму РТС-а у хистеричном излагању затражио потпуно затварање невакицинисаних, ширио стереотипе против људи који немају поверење у у људе попут њега и затражио кажњавањ.

Kaко вама делује? (Фото: Јутјуб)

Он је посебно бесан јер ковид пропуснице важе само од 22 и затртажио да невакцинисани буду дискриминисани 24 сата.

- Разумем да онај ко је доносио ову меру је имао логику да ће то постепено урадити, али по мени, свуда су оне или увођене као комплетне, да и у 10 ујутру и у 10 увече мораш да испуњаваш одређене услове да би се налазио у одређеном објекту где ти није нужда да будеш. По мени ово ограничење редукује моју процену шта ће се десити. Знам и да много локала неће радити после 22 да не дође у непријатну ситуацију да неког до 22 држи у објекту, а после 22 хвата за уши и избацује из објекта. По мени је то требало да буде 24-часовно и готово. Шта ће се десити даље ја не знам - рекао је Шеклер.

Каже да се он питао то би важило за све јавне скупове и догађаје и 24 часа. 

- По мени то тако треба да изгледа. Овде видим да су само угоститељски објекти и да је само од 22 часа. Како ћеш да неког ко је сео у објекат можда у 18 сати и остао ту до 22 и можда није вакцинисан и ти га толеришеш четири сата да дише исти ваздух са људима, грли се и пије. Ја знам да неки мисле да је гужва већа после 22 сата, али без обзира мени се чини да временско ограничење овог типа није требало да буде - казао је Шеклер.

Каже да му се чини да је сувише кратко ограничено без јасне стратегије, и да је "незадовољан са оваквим обликом ковид пропусница и ово нигде на свету видео нисам".

- Из контаката са људима са којима сам нон стопу у вези, ситуација је трагична, ужасна, катастрофална. Имате сваки дан скоро 8.000 заражених. Та бројка никако не пада битније. Осцилације од пар стотина или хиљаду новозаражених не значи ништа, ако знате да се један из породице тестира, а двоје се не тестирају јер им је по симптомима јасно да су болесни. Много људи умире, места нигде нема. А да је неко причао у марту и априлу када смо имали сјајан почетак вакциналне кампање, он не би веровао - казао је Шеклер.

Истиче да је скоро прочитао податке, Американци су направили научни рад заснован на неколико милиона људи, о профилу невакцинисане особе.

- Ишли су по разним критеријумима. Што је човек образованији већи је степен вакцинисаности, што су приходи већи у кући вакцинисаност је преко 90 одсто. Интересантно је демократе су скоро дупло више вакцинсане од републиканаца. По старосној категорији највише невакцинисаних је између 30 и 50 година, а млађа популација од 30 година је више вакцинисана него популација између 30 и 50. Чини ми се да многе ствари могу и на нама да се примене и да је велики удео у невакцинисанима радно активно становништво - додаје Шеклер.

Све идеје које је давао, каже, ништа није прихваћено.

- Сем да додам много више едукативних емисија, много више чињеница, појављивање у медијима стручних људи. Ово што се као плашимо да ће због 24-часовне ковид пропуснице изаћи на улице, па нека изађе. Ја само не разумем ко им је ауторитет, који лекар је са њима који ће да их предводи. Па, хајде да видимо и то чудо. Можда су они у праву. Можда је ово све измишљено, можда не умире 60 људи дневно у Србији, можда нису ковид болнице пуне, можда те лекаре који позивају коришћење 'Павловићеве' масти у носу, можда им треба направити екскурзију у ковид болнице да виде шта њихове колеге раде годину и по дана. Пакују људе у вреће, јављају породицама о смртним исходима и не могу да верују како се народ понаша кад изађу из ковид болнице на путу до куће - истиче Шеклер.

Делта плус сој није битно другачији од делте

Морају, сматра, да буду строже мере и драстичне казне, јер "ми друго решење немамо".

- Ово са школама је било очекивано и делта лакше заражава децу. Хвала драгом Богу јер су много блажи симптоми код деце, али зато лако преносе болест на старије. Драго ми је што је држава одлучила да помери вакцинацију на пет месеци за све вакцине сем 'Синофарма', а за 'Синофарм' сам чуо да ће моћи после четири месеца. То је битно да ако сте при крају имунитета, а удахнете велику количину вируса у ризику сте. Овако ћемо на минималну меру свести заражавање вакцинисаних - напомиње Шеклер.

Сматра да због делта плус соја нема потребе за додатном бригом.

- Он чини свега неколико процената од укупне количине вируса. Он није додатно другачији од делте, неки претпостављају да је десет до 15 одсто преносивији, али то су подаци које није лако доказати - закључио је Шеклер.

Снимке огромног теретног брода у пламену погледајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА