Најновије

"Ердоган игра на све или ништа"

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је један од највештијих политичара света и у ситуацији око Исламске државе игра на све или ништа, каже дипломата Душан Спасојевић.

Реџеп Тајип Ердоган (фото Јутјуб)

Реџеп Тајип Ердоган (фото Јутјуб)

Бивши амбасадор у Турској рекао је у Кажипрсту да Ердоган активирањем члана 4 из повеље НАТО жели да подигне тензије и искористи тренутак за унутрашње ствари.

- Ердоган жели нове изборе и жели да као војсковођа, на патриотској платформи и под плаштом обрачуна са ИД формира нову владу. Он не жели да дели власт и хоће да избаци Курде - каже Спасојевић. Спасојевић истиче да Ердогана никако не треба потцењивати и да Турска као велика земља пажљиво води своју спољну политику. - Турска не перципира Исламску државу као директну претњу својим интересима. Тако ће бити све док ИД активно не напада Турску. Турска као претњу види Курде и не жели да ризикује да дође у ситуацију као после инвазјие Ирака. Не жели да Курди споје своје ентитете у Ираку са 800 километара дугом границом, јер би тако Турска била одсечена од остатка муслиманског света - наводи Спасојевић. Ипак, српски дипломата каже да не верује да ће САД пасти на удварање Турске, али истиче да Ердоган одржава и односе са Русијом. - Турска користи рат са Исламском државом као параван за своје потребе. Ердоган се недавно чуо са председником Русије Владимиром Путином и из саопштења објављених у Кремљу и Анкари се види да Турска неће учинити ништа да стане на жуљ Русима и угрози њихове виталне интересе. Нигде се не говори о обарању режима Башара ал Асада у Сирији - каже Спасојевић. Он истиче да је Турска од 2012. године инсистирала на обарању режима у Сирији. Такође, рекао је да ће после недавног великог договора улога Ирана само јачати на Блиском истоку, због чега ће Ердоган играти на "све или ништа".
Прочитајте још:Русија распоређује С-400 на КамчаткиВАРУФАКИС ПРОТИВ ЕУ: „Тројка“ контролише рачунаре грчких јавних финансија!ПОЧЕЛО ЈЕ: НАТО дао „одрешене руке“ Ердогану за напад на Сирију; Mилитанти већ покренули офанзиву!
Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА