Најновије

А ЕВО И ШТА ЈЕ СТИГЛО У СИРИЈУ: Турска на нишану руских Искандера! (ФОТО)

Веома згодна ствар, само притиснеш дугме и ракета је за који тренутак тамо где треба, каже експерт Центра за анализу стратегија и технологија Андреја Фролов.

Искандер (Фото: ЈуТјуб)

Појавила се фотографија са руским високопрецизним и разорним ракетним системом Искандер за коју се тврди да је снимљена у Сирији. Неки експерти сматрају да је на снимку ипак приказан обалски ракетни систем Бастион. Поводом овога се огласио и Антон Мардасов, новинар специјалиста за војне теме. Он је прво је подсетио да интернетом повремено круже тврдње и полутврдње да су се руски самоходни оперативно-тактички системи 9К720 Искандер-М појавили у Сирији и додао да је до сада то увек било без фотографија.
Потом је указао да је било објављено да су се у руску војну базу Хмејмим једне ноћи приземљила два војна транспортна авиона и "искрцала војну технику која споља личи на ракетне системе на камионима са четири осовине" и да су се са аеродрома у пратњи оклопних транспортера "упутили у непознатом правцу". И Мардасов поставља питање: Да ли се радило и Искандерима или о Бастионима?
Он цитира и експерта Центра за анализу стратегија и технологија Андреја Фролова који тврди да се на основу објављених снимака не може са стопроцентном сигурношћу тврдити да ли се ради о Искандерима, али додаје: "Чини ми се ипак да је вероватније да су у Сирију стигли Искандери него Бастиони који у тој земљи немају шта да раде. Поготово што је Русија старију верзију тог ракетног система Сирији већ испоручила претходних година. А присуство Искандера би у Сирији у садашњим условима било више него оправдано".
Фролов додатно разјашњава своје речи. "Системи Искандер могу у Сирији бити нека врста субстратешког ресурса Русије, окренутог према Турској и њеним авио-базама. Јер, ми још крстарећих ракета Калибар немамо онолико колико бисмо желели. Друго, питање је да ли би Иран дозволио прелет Калибара својим ваздушним простором ако би Анкара успела да прогура идеју о тампон-зони на северу Сирије. Треће, ми у Црном мору још немамо довољно крстарећих ракета. Али, Искандери у Сирији све одмах веома поједностављују - притиснеш дугме и ракета је за који тренутак тамо где треба".
Фролов износи претпоставку да је сасвим могуће да фотографија, која је изазвала узбуђење, намерно објављена (а и да је намерно мутна) да би "потенцијални агресор размишљао о томе какве ће последице уследити". Он је уверен да су у Сирију стигла два ракетна система 9М723 која су била коришћена 2008. године против Грузије. Заменик директора московског Института за политичке и војне анализе Александар Храмчихин такође верује да је на фотографији Искандер-М:
"Верујем да је на фотографији Искандер-М, а ако јесте - онда није у Сирију стигао само један. Јасно је да циљ ових ракетних система може бити само један - Турска. Наравно, могу они тући и циљеве у Сирији, али би примена високопрецизних система против терориста била претерана и непотребна". Генерал Сергеј Канчуков, који је радио за руску војно-обавештајну службу, наглашава: "Чак и ако на фотографији није Искандер-М, ти ракетни системи треба да се појаве у Сирији. И зато да би били тестирани у ратним условима".
Једино пуковник Виктор Мураховски, главни уредник часописа Арсенал Отаџбине, сматра да је на фотографији део обалског ракетног система Бастион или ракетног система С-400. Међутим, тај модул, према његовим речима, може бити део и система Искандер. Оперативно-тактички ракетни систем 9К720 Искандер-М има домет од 500 километара (извозна верзија - до 280). Може да користи и високопрецизне крстареће, као и аеробалистичке ракете 9М723 које маневришу током целог лета.
Обалски ракетни системи Бастион користе противбродске ракете Оникс, а од искрцавања десанта штити до 600 километара обале.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА