Најновије

"ОПОЗИЦИJA" У ПАНИЦИ: Асад ће нас прегазити!

Представници сиријске опозиције, који су стигли на мировне преговоре у Женеви, изразили су страх да сиријске власти и нису баш заинтересоване за решење, нарочито ако то решење укључује "политичку транзицију", односно одлазак Асада са власти.

Сиријски преговори у Женеви (Илустрација: Правда)

Асадова "незаинтересованост", односно невољност да се повинује захтевима милитантне опозиције коју спонзорише Запад, није неочекивана, пошто сиријска власт на њих долази са чврсте позиције коју је заслужила низом успеха на бојном пољу. Након постизања примирја између милитантне опозиције и Асадовог режима, сиријска војска је муњевито усредсредила своје снаге на борбу против терористичких групација које примирјем нису обухваћене. У веома кратком периоду, уз подршку руских инструктора на земљи и Ваздуопловно-космичких снага са висине, Сиријци су однели неколико великих победа над Исламском државом и Нусра фронтом, чиме су повратили контролу над великим и важним подручјима своје земље. Даља дестабилизација је додатно онемогућена парламентарним изборима који су одржани ове недеље, чиме је Асадов режим показао да, осим војне силе, чврсто држи и конце цивилног друштва у својим рукама. Ипак, представници сиријска милитантне опозиције највише страхују од великог напретка које је Сиријска арапска армија (САА) остварила у покрајини и граду Алепо где су, за разлику од милитаната (чији се највећи "посед" налази управо у овом реону), након успостављеног примирја успели да остваре велике помаке на рачун територија које су биле под контролом Нусра фронта.  Милитанти зато упозоравају да Дамаск уствари припрема план заузимања Алепа, чиме би било прекршено примирје.
Један од лидера опозиције, Асад ел Зоуби, рекао је у разговору с новинарима у Женеви да "Режим шаље јасне поруке да не желе политичко већ војно решење, које ће довести до уништења целе земље". Ел Зоуби је, са друге стране, одбацио могућност било каквог политичког решења које не подразумева одлазак Асада са власти, чиме је показао реалну "спремност" милитантне опозиције на преговоре који могу довест до компромисног решења. "Било који предлог који није у складу с оним чему ми тежимо (одлазак Асада с власти) и са ставом који смо изложили у вези с прелазним периодом. ми нећемо разматрати и сматрамо га неозбиљним и не видимо га као тему за преговоре", рекао је Ел Зоуби. 
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА