Најновије

ВОЈНО ЧУДО ТЕШКО 12.9 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Ово је најскупљи ратни брод на свету, а Пентагон тражи још пара јер једва да плови! (ВИДЕО)

Најскупљи и најновији амерички ратни брод постао је још скупљи: УСС Џералд Форд, носач авиона, пролази кроз фазу тестирања, а у његов развој биће уложено додатних 120 милиона долара, што значи да ће премашити цену од 12,9 милијарди долара, колико је Конгрес одобрио.

Најскупљи ратни брод на свету (Фото: Јутјуб)

Брод је требало да буде пуштен у оперативну употребу прошлог јула, али током фазе финалне пробе толико је оштећен да је потребно још новца како би постао оперативан, каже Колин Е. Орурк, портпарол Система команди америчке морнарице.

Уместо каблова и ужади, на носачу авиона Џералд Форд се за пребацивање бомби на палубу користе посебне дизалице с магнетима. Дизалице могу да подигну много већи терет од досадашњих и требало би да убрзају процес укрцавања на брод и искрцавања с њега.

"Морнарица намерава да употреби овлашћења које јој је Конгрес дао 2007 (Акт о националној заштити) и пробије дозвољени буџет да би се поправиили недостаци установљени током тестирања и извршиле промене неопходне за безбедност брода и персонала", саопштила је Морнарица.

"Кад све буде готово, трошкови (носача авиона Џералд Форд) ће бити 13.027.000.000 долара", додају они.

Кад је Морнарица наручила три носача авиона класе Форд, процењивало се да ће они укупно коштати 42 милијарде долара. Међутим, испоставило се да перформансе тог брода, најављиване као најсавременија техничка чуда, не да не функционишу, него су постале "све болније". 

Тако је проба електромагнетског катапулта неславно пропала 2015, што је само једна од катастрофа коју су конгресмени почели да све гласније критикују. Поправке су касниле, стално се одлагало, трошкови су расли. Тренутно се говори да неће бити спреман за оперативну употребу до 2022. године.

У извештају Пентагона из јануара 2018. године открива се да овај 100.000 тона тежак ратни брод има мноштво проблема у главним системима, као што су  катапулт који лансира авионе, опрема која их хвата, радар итд. У извештају се додаје да је брод због тих недостатака "рањивији на напад и ограничен и у рутинским операцијама".

Има и сијасет других проблема, као што је мањак кабинског простора за посаду, што ће бити исправљено током изградње следећих бродова Форд класе.

Носач ће средином јула проћи још једно тестирање на мору да би се "инсталирали преостали борбени системи, завршили одложени радови и поправила постојећа одступања". Пре него што буде пуштен у оперативну употребу, Џералд Форд ће проћи финално тестирање под пуним оптерећењем, такозвану евалуацију, која, између осталог, подразумева детонирање експлозива у води крај брода.

Нејасно је да ли ће Џералд Фрод, дугачак 335 метара, проћи то финално тестирање. али командно особље је уверено да ће брод ипак постати оперативан.

"Ови морнари на броду су стручњациза опрему и они спроводе пробе и евалуацију будућих бродова из класе Форда", каже Лора Нанли, официр с највишим чином на Џералд Форду.

Нови носач из ове класе УСС Џон Ф. Кенеди, требало би да буде у оперативном стању 2020, а конструкција трећег брода из ове класе, новог УСС Ентерпрајза (стари је пензионисан 2012), треба да започне ове године.

Најопасније оружје на планети ускоро! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Си Ен, Ен/ Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА