Најновије

КИНЕСКИ АНАЛИТИЧАР: Руси на Балкану су европска ноћна мора

Европски лидери организовали су самит ЕУ-Западни Балкан 2020. како би створили илузију о важности Балкана за Брисел.

Илустрација (Фото: pixabay. com/ kremlin.ru)

Према мишљењу стручњака кинеског портала Сина, руска помоћ државама Балкана током коронавирусне кризе разљутила је Европску унију. Као што је политички аналитичар Григориј Миронов приметио, руска позиција на Балканском полуострву је заиста јака, пишу руски медији.

„Ове балканске земље одувек су желеле да се придруже ЕУ, али овај самит не разматра питање проширења ЕУ. Његова идеја је следећа: желимо да се придружите, али не можете да будете пријатељи с Русијом и Кином“, наводи се на порталу.

Самиту, који је одржан у облику видео конференције, су присуствовали лидери шест балканских земаља: Србије, Косова, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине и Северне Македоније.

Са европске стране били су председник Европског савета Шарл Мишел и шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен и други високи европски званичници. 

Према речима стручњака, захваљујући активној сарадњи с Русијом и Кином, све више становника Балканског полуострва је сагласно да би њихове владе требало да промовишу идеју о „окретању ка истоку“.

Паралелно с тим пролази и мода за приступање ЕУ и Брисел планира да омогући балканским државама да се придруже Европској унији око 2025.

Политиколог Григориј Миронов сматра да термин „западни Балкан“, који Европљани користе, већ дуже време није релевантан.

„Израз западни Балкан застарео је распадом Југославије. Западни Балкан је у основи Централни Балкан. Кога би требало сматрати главним Балканцима: Србију, Албанију, Северну Македонију, Босну и Херцеговину и делимично признато Косово “, рекао је политиколог.

Према Григорију Миронову, у региону Балкана заиста постоји раздвајање људи на проруске и прозападњаке. Аналитичар је нагласио да се Европа није безразложно бринула због све веће популарности Русије на Балкану.

„Ове државе су различите у својој унутрашњој и спољној политици. Дакле, део Србије и Босне и Херцеговине је оријентисан ка Русији, као и део Северне Македоније. Други део ових земаља, као и Албанија, оријентисан је на запад.

Наравно, постоји опасност да Србија, Северна Македонија, Република Српска буду у руској интересној зони, јер је за Европску унију то неприхватљиво: они имају проруску енклаву тачно поред себе”, рекао је.

Он је такокђе нагласио да, упркос обећањима Брисела, приче о европској будућности земаља региона Балкана представљају празне приче и ништа више.

„Суштина овог самита је да балканским земљама нико ништа не обећава. Ако се те земље придруже Европској унији, становништво ће бежати у западну Европу како би зарадило новац, као што је то случај с Хрватском и другим земљама. Читава насеља су празна, а градови остају без младих. Сама ЕУ такође не жели да даје новац сиромашним земљама.

Дакле, постоји мач са две оштрице. С једне стране, Европљани бацају мамац, говорећи да ће након уласка живети добро, а с друге стране нема конкретних обећања.

У скоријој будућности, највероватније, нико неће ући у Европску унију.

Брисел обећава побољшање односа, приступање, неку врсту “европске будућности”, али само тако да ове земље Балканског полуострва не гледају на исток “, закључио је Григориј Миронов.

Шведска представила понос своје војске. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА