Најновије

Лагунин књижевни клуб првог петка у јуну посвећен великом делу Увеа Јонзона

Првог петка у јуну тема Лагуниног књижевног клуба биће велико дело немачког писца Увеа Јонзона, роман „Сваки дан у години 1“, први део тетралогије којој морате посветити своју пажњу.

Фото: Лагуна

Писцу је било потребно више од петнаест година да заврши своје ремек-дело у коме описује једну годину у животу протагонисткиње по имену Гезина Креспал. Сваком дану у тој години посвећено је по једно поглавље. Писац је од самог почетка у непрестаном дијалогу са својом јунакињом, женом која од 1961. године живи у Њујорку.

Гезина Креспал, рођена 1933. у градићу Јерихову на северу Немачке, већ шесту годину живи на Менхетну запослена као преводитељка у великој банци. Детињство је провела под нацизмом, младост у Источној Немачкој, искусила је живот у Западној Немачкој и одбацила га, а у Њујорк је стигла с једним циљем: да зарађује довољно за подизање малолетне ћерке Мари. Обележена својом прошлошћу, млада Немица не може да се прилагоди америчком свету са истом лакоћом као и њена десетогодишња ћерка. Живост Гезининих утисака, њено опсесивно гомилање информација из Њујорк тајмса чине је сведоком америчке историје шездесетих, обележене Вијетнамским ратом, расним питањем и свакодневним насиљем којим је преплављена црна хроника. Паралелно с тим, Гезина покушава да реконструише своју трауматичну прошлост у Немачкој између тридесетих и педесетих.

Роман „Сваки дан у години 1“ биће тема седамдесет шесте трибине Лагуниног књижевног клуба, која ће се одржати у петак 4. јуна од 19 сати на Инстаграм профилу лагуна_књиге, а гошћа ће бити Биљана Пајић, преводитељка и германисткиња.

„Сваки дан у години 1“ је на попусту 30% до 4. јуна у књижарама Делфи, на сајту лагуна.рс и у Лагунином клубу читалаца у Ресавској 33.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА