Најновије

КОВИД ТЕРОР! ТИОДОРОВИЋ: Пропуснице да важе 24 сата (ВИДЕО)

Епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић каже за РТС да чланови медицинског дела Кризног штаба и даље сматрају да није довољно да ковид пропуснице важе само од 22 часа, већ да је потребно да то буде 24 сата, као и да би требало да важе свуда где су затворени простори, осим у апотекама, бензинским пумпама и прехрамбеним продавницама. Истиче да за разлику од претходних таласа сада врло често целе породице оболевају.

Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Бранислав Тиодоровић сматра да није довољно да ковид пропуснице буду на снази само од 22 сата.

"То се већ види и мислим да су реакције оних који су најпогођенији, мислим пре свега на угоститељске раднике, понекад и оправдане. Ако вам неко каже па шта ћу ја да радим у 22 сата, треба да истерујем људе који ће бити против тога, боље је, ипак добио сам сугестију и такав став од оних најпознатијих наших угоститеља, да буде на 24 сата", каже Тиодоровић.

Истиче да они јесу за то и да би после одређеног периода то требало применити и шире – свуда где су затврени простори, осим када су у питању апотеке, снабдевање горивом и храном.

Наводи да ковид пропуснице нису уведене искључиво да би се људи мотивисали на вакцинацију, али јесу саставни део мотивације.

Како каже, према подацима из Дома здравља у Нишу, сада је два или три пута више вакцинисаних него претходних дана када се нису примењивале ковид пропуснице, као и да је међу њима и много оних који примају прву дозу вакцине.

"Морам да додам да је ту и млађих људи којима је постало јасно да ипак оно што се користи у најуспешнијим земљама у Европи, а и ми бисмо волели да будемо слични Португалији, Шпанији, Норвешкој, Шведској или Данској и да на тај начин постигнемо један нормалнији контролисани утицај на епидемију и нормалнији живот", поручује Тиодоровић.

"Предлог је да ипак деца треба да иду у школе"

Када је реч о томе како ће наставу похађати ученици, Тиодоровић каже да постоји предлог који су конституисали прекјуче и да верује да ће га прихватити представници Министарства просвете.

"Предлог је пре свега то да ипак деца треба да иду у школе, да постоји разлика између малих основаца од првог до четвртог разреда којима је стварно неопходно да иду у школу и да то практично може да фукционише под условима који су утврђени, а што се тиче виших разреда ту ће се вероватно данас одлучивати на основу података којима се располаже", каже Тиодоровић.

Наглашава да код средњошколаца постоји одлука која је на снази о комбинованој настави.

"Могу рећи да је то ипак дало неког ефекта иако је ово кратак период за било какву процену из простог разлога што су ако ништа друга створени услови да не буде 35 ученика у одељењу него да их буде половина", додаје он.

На питање да ли се разговарало о зимском распусту, истиче да јесу разговарали о малом распусту и да има предлога када би он био.

"Цела једна недеља, имате и пре тога викенд и после тога викенд, све скоро девет дана. Да ли ће бити раније или можда касније средином месеца – видећемо шта је одговарајуће, морамо да поштујемо и оно што ће рећи просветни радници и синдикати и оно што мисле родитељи", наводи Тиодоровић.

"Мислим да имамо договор и став који ће бити јединствен где ћемо учинити све да школа ипак очува оно што је најважније, јер деца највише губе ако су искључиво на онлајн настави иако смо у оном тренутку говорили о томе да било шта што се ради са образовним системом мора да буде праћено мерама које примењујемо у укупном друштву", наглашава Тиодоровић.

Истиче да за разлику од претходних таласа сада врло често целе породице оболевају.

"Када у породици имате довољно једног члана који је оболео, оболе сви и то је најчешћа ситуација после годишњих одмора, после одласка у Грчку, Црну Гору, али и овде у Србији", рекао је Тиодоровић и додао да нису спровођене све мере.

О протесту испред зграде: То за мене представља један ужасан догађај

На питање да ли се осећа безбедно након непријатности током протеста када су окупљени дошли до његове зграде, Тиодоровић каже да мисли да то није место за протест.

"Ја сам у свом граду, са својим суграђанима, комшијама, са људима који могу увек да ми кажу шта мисле и изненађен сам тим односом те мањине и људи који имају право да се не слажу и да изразе свој протест, али мислим да место за протест је на неком другом делу где се то обично радило", додаје он.

Истиче и да у великим демонстрацијама које су биле преломне у нашем друштву није се десило да некоме дођу пред прозор, стан или кућу.

"То за мене представља један ужасан догађај, али морам да будем свестан и свестан сам тога да морам да заштитим своју породицу свим могућим мерама", поручује Тиодоровић.

Документ ЕУ открива, Вучић обећао подршку за Рио Тинто! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА