Најновије

"Устав се мења по диктатима из иностранства"

Српска радикална странка je позвала напредњачки режим да одустане од најављене промене Устава, зато што скупштина у којој је представљена само власт, једнопартијски парламент, нема никакав легитимитет да промени у овом тренутку Устав.

Aлександар Шешељ (Фото: Хелм Кат)

- Устав се мења по диктатима из иностранства, по диктатима Венецијанске комисије, која није никакав скуп експерата, већ пар екселанс политичко тело, путем којег најмоћније западне земље уцењују земље као што је Србија, које се налазе на такозваном европском путу и у том смислу су приморане да на сваки могући начин испуњавају ултиматуме који долазе из иностранства. Најављеном променом Устава изузима се у потпуности Народна скупштина из процеса избора судија, нарушава се принцип поделе власти, а Народна скупштина је, поред председника Републике, једини државни орган који има директан легитимитет од грађана, будући да грађани Србије на изборима бирају састав Народне скупштине, као што и директно бирају председника Републике – рекао је потпредседник Александар Шешељ на конференцији за штампу. 

Шешељ сматра да ће уколико се ове промене спроведу, оне отворити врата још већој корупцији у нашем правосуђу, изузеће се јавност из читавог поступка избора судија и тужилаца и направиће још већи проблем и још већу аномалију у притиску који имају судије, односно судови у Србији и од страних и од домаћих фактора, који немају никакву надлежност нити било какво овлашћење да утичу на судије и на тужиоце и на њихов избор.

 Ми сматрамо да од овог референдума треба одустати, да није касно да се  референдум откаже и да се одложи. Онда када Скупштина Србије буде саображена народној вољи, када буде имала легитимитет од народа, од грађана Србије и уколико су промене Устава заиста потребне, Устав би требало променити у свим сегментима, а не на парче, јер ниједна земља не мења устав тако што ће променити само једну област. Уколико заиста устав не ваља, онда га треба променити у целини или у свим областима у којима је потребна промена, а не само у једној области. И оно што је скандалозно у свему овоме, ниједна земља која је суверена не мења устав под притиском из иностранства. Ако треба да се промени устав, то мора да буде израз народне воље, израз воље грађана Србије, а не Венецијанске комисије, било које стране земље, њихове амбасаде и слично – каже Шешљ и додаје да уколико напредњачки режим настави са овим процесом промене устава, показаће да је у потпуности сервилан према западним силама, према Венецијанској комисији, према западним амбасадама у Србији које те процесе подржавају и показаће да уместо народне воље више подржава и спроводи оно што је притисак из иностранства.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА