Најновије

"МИРОЉУБИВА СИЛА": Крај америчке хегемоније – Кина нуклеарне подморнице производи на “покретној траци” (ВИДЕО)

Кина довршава изградњу огромних погона за производњу најновијих стратешких подморница, потврдили су кинески медији.

Кинеска подморница (Фото: Јутјуб)

Као што је познато, поморска политика Кине под Си Ђинпингом жели да оствари три циља. Први је трансформација Кине у велику поморску државу. Други је “јединство заштите суверенитета и одржавања стабилности” у ком кинеска морнарица не компромитује поморске границе, али не жели рат. Овај се приступ назива и “мирољубивом силом”. Трећи циљ је “неприхваћање, неучествовање и непризнавање” арбитраже коју су Филипини поднели у оквиру Конвенције Уједињених нација о праву мора око питања спорних острва.

Будући да се Вашингтон придржава супротне политике на југу и истоку кинеског акваторија, за Пекинг је посебно важан чинилац војног одвраћања међународних амбиција Сједињених Држава.

Познато је да је у споровима с Американцима главни адут нуклеарно оружје. Према Удружењу америчких нуклеарних инжењера у кинеском арсеналу је око 300 бојевих глава. Отприлике као у Великој Британији, али много мање од Русије и Америке.

“Иако Кина има широк распон састава за испоруку нуклеарног оружја, оно углавном није активно. Нема конкретне опасности за Сједињене Државе. Јасно је да говоримо о миру. Међутим, таква се политика у овој фази правда држањем оружја у “прикривеном облику”, чиме Кина “успављује” Америку”, тврди Зао Тонгу из Центра за глобалну политику Карнеги-Тсингхуа у Пекингу.

Па ипак, то не може да траје вечно. Пекинг је забринут да Вашингтон хипотетички може да уништи Кину, смањујући учинак одмазде или је потпуно одбити.

Што је још горе, неки војни аналитичари у Пентагону отворено позивају Трампа да Си Ђинпингу покаже “његово место”, што показује да Сједињене Државе имају довољан потенцијал за први удар. Иначе, нико не би позивао на овакво арогантно уцењивање.

Али то ће се променити ако Пекинг, попут Москве, у довољним количинама стекне стратешке подморнице. Према калкулацијама америчких стручњака, Кина би требала да гради најмање четири подморнице четврте генерације годишње и да само једна од њих буде на дужности у мору, наоружана нуклеарним оружјем.

Напомињемо да с обе стране Пацифика веома добро разумеју да су стратешке подморнице претња Америци, а то тешко могу да буду тренутне кинеске подморнице Пројект 093 и 094.

У сваком случају, пре четири године је Џери Хендрикс, директор програма одбрамбених стратегија при Центру за нову америчку сигурност, говорио поверљиво о томе. Према његовим речима, развој ефикасних технологија за сузбијање буке у подморској бродоградњи захтеваће од стручњака из Кине научни и технички пробој, а можда и векове напорног рада и успеха у индустријској шпијунажи.

Подсетимо да је Нешнал Интерест 2015. са скептицизмом писао о стратешким подморницама Кине, за које је навео да су бучне и непоуздане. Али амерички стручњаци ниси сумњали да би, ако то буде апсолутно неопходно, Кинези могли да реше и ове најсложеније задатке, иако су тврдили да двадесет година заостају за америчком технологијом.

Истодобно, Брајан Кларк, виши сарадник Америчког центра за стратешке и прорачунске процене и стручњак за нуклеарне подморнице, изјавио је да је Кина драстично променила свој фокус према такозваним саставима “плаве воде” који гарантују “нуклеарну освету” Америци. Русија то већ може да учини. На првом месту су само нови пројекти у подручју подводне бродоградње, Пројект 095 и 096, који су предодређени да изненаде и промене свет.

Другим речима, Кина ће у блиској будућности морати да поринути најмање осам најновијих стратешких подморница, од којих ће теоретски две моћи да нападну САД. Или још боље, послати три нове подморнице у море, изградивши за њих дванаест подморница носача пројектила у најкраћем могућем времену.

Да бисмо разумели ову аритметику, узмимо за пример начин рада америчке подморнице типа “Охајо”, исте класе као Пројект 096, која већ након 9 година рада треба четворогодишњи ремонт, укључујући двогодишње раздобље пуњења горивом реактора. За референцу, америчка подморница ССГН 726 “Охајо” је усидрена 29. октобра 2002. и вратила се у службу 7. фебруара 2006. године.

То би требало допунити рутинским и превентивним одржавањем, редовном опремом, као и паркирањем у луци на вез за одмор и оспособљавање посаде. Испада да је од 4 нуклеарне подморнице само једна на дужности на мору.

То значи да Кина, да би постала велика поморска велесила мора да произведе неколико пута више подморница четврте генерације него Американци. Иначе неће бити могуће сустићи Сједињене Државе, јер америчка бродоградилишта граде две подморнице годишње.

У међувремену је тим за надзор модернизације кинеске морнарице известио да је у новембру 2017. на страници компаније Бохаи Шипбилдинг Индустри, главне за изградњу кинеских нуклеарних подморница у граду Хулудао, објављена сензационална вест. Главни менаџер те бродоградитељске фирме, Тиан Бао Ли, на састанку са управом водећег института NII-719 за пројектовање нуклеарне подморске бродоградње Кине навео велики низ специфичних пројеката, те да “војни производи и даље остају приоритет фирме”.

Нема сумње да је Тиан Бао Ли обећао да ће изградити најновије подморнице Пројекта 095 и 096, које ће се разликовати од кинеских нуклеарних подморница по високим стандардима бешумности, чиме ће се “остварити сан многих генерација” о заштити Кине од спољњих инвазија.

И јапанска аналитичка публикација Дипломат је известила да је довршена изградња мегафабрике Бохаи Шипбилдинг Хеви Индустри. Као што се може видети из сателитских снимака Гугл Ерта, нова главна зграда је дугачка 288 метара и широка 135 метара, а састоји се од три паралелна сектора од по 45 метара. Комплекс има двоструке железничке пруге с колосецима од 7,34 и 13,5 метара.

Узимајући у обзир димензије подморница Пројекта 095 од 115 x 12 метара, на овом затвореном месту од америчких сателита је вероватно изграђена проточна шема за производњу стратешких подморница. Сваки сектор је подељен у два дела. На првом је роботизована монтажа кућишта, а на другом се проводи инсталација “попуњавања”. Такав приступ прескаче једноставну високотехнолошку опрему за заваривање и најмање двоструко скраћује време од почетка изградње до поринућа најновијих подморница.

Што се тиче Пројекта 096 с два реактора, за којег је вероватно постављен колосек од 13,5 метара, ситуација је нешто другачија. Његове димензије од 150 x 20 метара указују на традиционалну технологију градње.

Не заборавимо да су кораци од седам миља кинеске подморске бродоградње последица великих постигнућа у цивилној економији Кине, првенствено у подручју бродоградње велике брзине и нуклеарне индустрије. Овдје је важно и то што масовна производња најсложенијих одбрамбених производа смањује трошкове, што значи да се смањује оптерећење државног прорачуна.

У Америци се дубоко надају да Пекинг изградњу подморница Пројекта 095 и 096 неће успети да стави на покретну траку, односно да покрене серијску производњу, а не једну по једну. За америчке стручњаке је то “претешко”.

Али, како с правом примећује Дипломат, “пре десет година се слично размишљало о кинеским разарачима, да би само 2018. године у Кини било поринуто шест нових разарача, три типа 055 и три типа 052Д”.

Стога није питање хоће ли Кина успети у свом науму да у новој мегафабрици нуклеарне подморнице почне производити на “покретној траци”, већ када ће се то догодити, ако процес већ није у току. Једном поринуте, ове подморнице ће анулирати америчку стратешку премоћ и Кина ће бити главна поморска сила прво у својим и суседним водама, касније, зависно о будућој кинеској војној доктрини, можда и у светским океанима.

Прочитајте ОВДЕ зашто је свет у неверици.

Извор: logicno. com/ Саша. Ф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА