Најновије

АМЕРИКА И ИРАН НА ИВИЦИ РАТА: САД гомила војне снаге на Блиском истоку, сада шаљу и брод Арлингтон и ракетни систем Патриот! (ВИДЕО)

Због све веће напетости са Ираном Америка шаље брод УСС Арлингтон и ракетни систем Патриот на Блиски исток, објавио је Пентагон.

Илустрација (Фото: navy.mil)

Нову борбену групу су послали недељама пре предвиђеног рока, као и носач авиона УСС Абрахам Линколн који је Трампова администрација преусмерила на Блиски исток прошлог викенда, што је јасна порука Ирану.

"САД не тражи сукоб са Ираном, али смо спремни да одбранимо америчке снаге и интересе у регији", стоји у најновијем саопштењу Пентагона.

Амерички државни секретар Мајк Помпео у уторак је ненајављено посетио Багдад, где је имао разговоре на највишем нивоу и притом упозорио на опасност по америчке интересе из Ирана. Он је отказао сусрете у Берлину због ових састанака. Амерички носач авиона Абрахам Линколн у четвртак је прошао Суецким каналом. У америчку базу у Катару стигли су и бомбардери Б-52, што се такође тумачи као одговор на претњу Ирана.

Иран је ове недеље објавио да се повлачи из делова нуклеарног споразума из 2015. године са светским силама пошто се САД једнострано повукао из тог споразума без обзира на то што Техеран није прекршио споразум. САД је обновио санкције Ирану и наставља да их пооштрава.

Техеран, са друге стране, очекује да Европска унија одржи своје обећање и настави да послује са Ираном и купује иранску нафту упркос америчким санкцијама. Аналитичари међутим сматрају да то није могуће.

Иранска Револуционарна гарда поручила је да неће преговарати са САД, а високи ирански свештеник ајатолах Јусуф Табатабаи Неџад је упозорио да америчка флота може бити "уништена једном ракетом".

Гарда је то истакла у одговору америчком председнику Доналду Трампу, који је у четвртак позвао иранске вође на разговор о одустајању од нуклеарног програма и рекао да не може да искључи опцију војног сукоба због повећаних напетости између две земље.

Истовремено, амерички комерцијални бродови, међу њима и танкери са нафтом који плове кључним блискоисточним морским путевима, могли би да постану мета Ирана, упозорила је америчка агенција за поморство (МАРАД).

Пентагон и ЦИА користе тајну ракету која не експлодира. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Дојче веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА