Најновије

ВУЧИЋ НА САСТАНКУ С ПАЛМЕРОМ ПОЗВАО ТРАМПА У СРБИЈУ: Ако Србија мисли да иде напед, а да са САД има лоше односе, нађите другог председника

Председник Србије Александар Вучић састао се данас с високим функционером Стејт департмента Метјуом Палмером, теме разговора биле су наставак преговора, укидање такси и судбина косовског питања.

Вучић (Фото: Јутјуб)

- Са господином Палмером водили смо веома отвотрен и конкретан дијалог, разговарали смо о дијалогу Београда и Приштине, о застоју дијалога. Причали смо како да се САД и Србија потруде да обезбедимо безбедност у региону. Наше позиције су другачије, САД су признале Косово, ми је сматрамо нашом територијом. Замолио сам Палемера да нас разуме да ми желимо компромисно решење - рекао је данас Александар Вучић.

- Користим прилику да преко вас и преко свих позовем председника САД- а да посети Србију. Ми знамо да од њега не можемо да очекујемо велику промену става по питању Косова, али вас молим да пренесете председнику Трампу да његово однос постане нешто избалансиранији према питању Косова и свим питањима – додао је Вучић.

Палмер је овом приликом истакао да је битно да дође до наставка прегвора.

-  Председник  и ја смо разговарали и питању Косова и о економским односима САД-а и Србије. Имали смо прилику да замолим Београд да наставе дијалог који води нормалитацији односа. Видимо да су такес препрека, а ми ћемо се потрудити да таксе буду укинуте и да се обе старне врате на преговарачки сто – изјавио је овом приликом Метју Палмер и овом приликом додао да је заједнички циљ САД-а и Србије успостављање нормализације.

- Наш заједнички циљ И борба који доноси споразум који доноси нормализацију, те се надамо да ће састанак у јулу довести до боље ситуације за обе стране. Подржавамо наставак дијалога и сматрамо да је важно да он отвори европски пут и за Србију и за Косово – рекао је Палмер.

Вучић и Палмер разговарали су и о престојећем састанку који ће почетком јула бити одржан у Паризу.

-    Ми смо за састанк спремни, али мисли да нико неће да чује да да неко неће да се укину таксе. Мислим да на два састанка не може да се реши историјско питање. Мислим да ћемо ми и наши западни партнери дати све од себе да идемо ка побољшању дијалога – навео је Вучић.

Палмер је овом приликом истакао да ће се сусрести и са представницима америчких фирми у Србији и да ће причати са њима о томе колико су општечени због таскси Приштине Србије.

"Ако хоћете да будемо непријатељи са Америком тражите другог председника"

- Ником од нас није пријатно да један с другим разговарамо. Ако Србија мисли да иде у будућнсот, а да са Америком има лоше односе, нађите другог председника и другу владу. Да ли ћу смети да кажем шта мислим о прошлости - смећу, али мислим да је нама у интересу добар донос са САД и даћу све од све да то градимо - истакао је Вучић

Заменик помоћника државног секретара САД претходно се састао са Вучићем у октобру прошле године, када је поручио да САД подржавају дијалог Београда и Приштине у циљу постизања договора, који би водио ка пуној нормализацији односа, као и да је Вашингтон посвећен томе да Србија напредује и постане чланица ЕУ.

Званичник Стејт департмента тада је позвао Београд и Приштину да искористе историјску прилику и постигну споразум који би био трајан и који би био "вин-вин" за обе стране, односно нешто што доноси добитак и једнима и другима, оценивши да је време за компромис и флексибилност.

Састанак се одржава нешто више од две седмице уочи састанка у Паризу, на тему Косова и Метохије.

Званичник америчког Савета за националну безбедност Џон Ерат изјавио је у међувремену да су САД вољне да учествују на предстојећој конференцији у Паризу, али да то још није одређено.

Бугарска нам нуди да правимо нуклеарку, а ево где би се градила и колико би коштала. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА