Најновије

ЖЕСТОКЕ ОПТУЖБЕ СТИЖУ ДИРЕКТНО ИЗ ПЕНТАГОНА: Русија утиче на државе Балкана помоћу гаса!

Русија користи медије, трговинске односе, страна директна улагања, трговину у енергетици, дипломатију, војно присуство, меша се у политичке процесе и користи замрзнуте конфликте и на тај начин представља претњу САД у Европи, пише у извештају Пентагона.

Пентагон (Фото: pixabay. com)

У извештају „Руске стратешке намере“ из маја 2019. године, који је објавио амерички портал Политико, се анализирају технике „хибридног ратовања“ које, како се наводи, Русија примарно користи како би ширила свој утицај у Европи.

Када је реч о утицају Русије на Балкану, указано је на зависност држава од увоза руског гаса.

У извештају се наводи да 13 источноевропских земаља увози 75 одсто или више природног гаса (од укупне потребне количине гаса) из Русије и „многе од тих земаља немају домаћу производњу природног гаса“.

„Русија користи ову зависност као средство да утиче на доношење одлука држава партнера и савезника САД-а или кажњавања држава када одлуке које доносе нису у складу са руским интересима“, пише у извештају.

У извештају Пентагона се такође истиче да Москва има способност да промовише друштвене поделе на Западу, слаби цивилно друштво и подрива вишестраначје у Европи.

Један од могућих одговора САД на утицај Русије је промовисање „политичке и економске либерализације“.

Између осталог, како се наводи, САД мора промовисати инклузију, толеранцију и широк спектар људских права широм Европе.

„Европска унија би се могла охрабрити да подстакне либерализацију тако што би понудила више специфичних опција за чланство државама чији, у овом тренутку, изгледи за чланство нису реални (великим дијелом и због замора од проширења унутар ЕУ)“, наводи се у извештају.

У извештају се указује на три циља глобалне стратегије руског председника Владимира Путина – да се поврати и обезбеди утицај Русије на бивше државе Совјетског Савеза, да се поврати статус „велике силе“ у свету и представи као поуздан актер, моћан регионални играч и успешан посредник „у циљу стицања економског, војног и политичког утицаја на државе широм света“.

Извештај упозорава и на партнерство Русије и Кине које „деле афинитет према ауторитарној стабилности“ и имају усаглашене ставове о супротстављању међународним нормама које се тичу људских права, сајбер простора и свемира, преноси Радио Слободна Европа.

Портал Политико наводи да извештај указује да „подељена САД не успева да се супротстави напорима Москве да поткопа демократију“.

Трамп жестоко оптужио Кину и Европу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: ФоНет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА