Најновије

АПСУРДНО: Извршитељи наплаћују и када нема дуга!?

У мору апсурда које Србија приређује својим грађанима недавно су се догодила два случаја који се косе са здравим разумом.

Полиција (Фото: Јутјуб)

Наиме, извршитељи желе да наплате свој рад од странке у поступку која није ни требало да буде део самог поступка.

На адресу једне Суботичанке недавно је стигло обавештење од суда да је против њене некадашње фирме покренут поступак због наплате дуговања.

После првог шока због чињенице да је терете за нешто што не дугује, уследио је нови - мора да плати трошкове поступка извршитеља, преноси портал Суботица.

Шокантан случај

"Пре непуних недељу дана добила сам обавештење од нашег суда да је покренут поступак против мене, односно фирме коју сам затворила пре скоро пет година. У том обавештењу стоји да извршитељ има намеру да наплати дуг који је износио више десетина хиљада динара, по основу неколико неплаћених фактура у низу, од истог добављача. Била сам сигурна да немам дугова, али ипак проверила сам своју документацију, пронашла налоге за пренос, отишла код добављача и добила картицу купца, не само да им не дугујем него сам и у претплати", каже 72-годишња пензионерка из Суботице.

"Са тим овереним папиром отишла сам до извршитеља, али тек тада је уследио прави шок. Прво су ми рекли да папир могу да уваже, али да сам у обавези да исплатим трошкове извршења и самог поступка, који су скоро три пута већи од основице. На моје питање зашто морам да плаћам било шта јер нисам дужник и није било основа да се покреће поступак принудне наплате, добила сам одговор да неко мора да сноси трошкове њихове ’услуге’. Остала сам запрепашћена, у неверици да овако нешто може да се деси у једној држави која се сматра правном", рекла је.

Суботичанка је у законском року поднела приговор, приложила документацију (копије налога за пренос и картицу купца од добављача) по којој недвосмислено нема дуга, односно да је измирен пре покретања поступка, сада очекује реакцију суда и да види да ли ће упасти у раље правних апсурда или ће се њен предмет окончати једини логичним епилогом - поништењем потраживања, а ко ће сносити трошкове свакако не би требало да се тиче ње, пише Суботица.

"Већ у старту морала сам да сносим трошкове адвоката који ми је писао приговор, питам се да ли ће неко надокнадити моје трошкове", пита се она.

"Сама претња извршитеља је стрес по себи и веома ме је узнемирило, а сада ми наилазе трошкови које уопште нисам планирала!", додаје огорчено.

Други пример

Сличан случај, али са једним јавним предузећем, имала је и друга суграђанка, али је она, како каже, своје право остварила тек када је ангажовала адвоката.

"Нисам желела да платим оно што не дугујем. Како су извршитељи упорно тврдили да ипак морам да платим трошкове, ангажовала сам адвоката и тек тада су одустали од наплате", додаје саговорница суботичког портала.

У пракси извршитеља, како сазнаје портал, овакви случајеви нису реткост, а дешавају се углавном због неажурираних података предузећа која потражују дуговања.

Грешка у систему

"Грешка је у целом систему. Дуг је постојао, али је он у неком моменту измирен. Међутим, та информација није дошла до извршитеља и он је покренуо поступак. Када би извршитељи проверавали сваку добијену картицу то би трајало у недоглед, предузећа би требала да буду та која ажурирају своје податке", објашњавају у једној канцеларији извршитеља.

Међутим, када је поступак већ покренут, неко мора и да га плати. Ту почиње "натезање" између странке, која нема правни основ за плаћање јер није дужна, и извршитеља, који жели да наплати свој рад. Неки се договоре да плате по пола, неки да се одбије камата, док неки прете адвокатом...

Једино логично и правично је да учесник у поступку за којег се утврди да није дужник, да тада и престају све његове обавезе према било коме, предочава наш саговорник, дугогодишњи предузетник, који такође сматра да је систем такав да превише даје слободу извршитељима, па чак иако се то коси са здравим разумом.

Прочитајте ОВДЕ шта то стиже у Србију захваљујући Путину.

Извор: subotica. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА