Најновије

5,000 ГРАНАТА У МИНУТИ: „Панцир-С1“ показао моћ својих топова (ВИДЕО)

ПВО систем „Панцир-С1“ употребљава аутоматске топове 2А38М изузетно велике густине паљбе. Краткотрајни притисак оператера на окидач ових топова, доводи до тога, да у деловима секунде ка непријатељу полети неколико десетина панцирно-запаљивих, разорних и разорно-обележавајућих граната у кал.30мм. Ефективни домет ових топова за уништавање циљева на земљи достиже читавих 5км.

Панцир С (Фото: Јутјуб)

„Панцир“ са својом електро-оптичком станицом, ојачаном термовизијском камером изузетног квалитета, може да открије непријатељску живу силу и његову оклопну технику километрима далеко. При томе, за уништење откривених копнених циљева он користи брзометне аутоматске топове 2А38М изузетно велике густине паљбе. Краткотрајни притисак оператера на окидач ових топова, доводи до тога, да у деловима секунде ка непријатељу полети неколико десетина панцирно-запаљивих, разорних и разорно-обележавајућих граната у кал.30мм. Ефективни домет ових топова за уништавање циљева на земљи достиже читавих 5км.

2А38М представља двоцевни противваздушни аутоматски топ. Он је развијен на бази авионског топа ГШ-30. Топ је опремљен јединственим системом воденог хлађења, чиме се обезбеђују стабилни услови који омогућавају велику густину ватре. Борбена каденца једног топа износи читавих 2500 граната у минути, а брзина гранате на устима цеви достиже 1000 м/сек. Ефективни хоризонтални домет овог топа износи око 5000м. У састав противваздухопловног комплекса „Панцир“ улазе 2 ова топа, чиме је борбена каденца достигла изузетних 5000 граната у минути.

У оквиру ракетних пукова, бригада ПВО се налазе батерије и дивизиони „Панцир“ који имају задатак да штите ракетне системе великог домета С-300 и С-400. Њихова основна намена је одбрана ових система од противничких крстарећих ракета, класичних и „паметних“ авио-бомби, као и беспилотних летелица. Међутим, позиције ових доста гломазних система врло лако могу да буду угрожене и од стране противничких диверзантских група. Цела ситуација се додатно усложњава ако се зна да су данас ове групе опремљене веома мобилним превозним средствима, као што су квадроцикли, специјални теренски аутомобили ниске силуете „баги“, на којима се по правилу налазе изузетно опасне противоклопне ракете („Корнет“, „Tow“, „Hot“, „Javelin“ и сл.). Уколико овако увежбане групе, остану неоткривене и потом уништене, оне могу за тили час да направе огромну, непоправљиву штету.

Решење за ову претњу сасвим сигурно могу бити брзометни аутоматски топови 2А38М, који заиста имају застрашујућ потенцијал. Захваљујући потенцијалу своје гранате која има калибар од читавих 30мм (исто тако нешто је имала и наша „Прага“, иначе врло експлоатисано оруђе у ратовима на простору бивше Југославије које је оцењено највишом оценом), посебно се истиче њихова фантастична густина ватре која је довољна да у једном рафалу сасече цео један вод непријатељских војника. Притом, за ову муницију већина природних и вештачких препрека не представља неки велики проблем (шума, стамбени објекти, лакооклопљена борбена техника и сл).

Вежба је изведена на војном полигону Пасуљанске ливаде

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су јуче на Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“ бојевом гађању борбених средстава „Панцир-С1“ у оквиру Заједничке тактичке вежбе са бојевим гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“- преноси званични интернет портал Војске Србије.

„Захваљујући спровођењу војно-техничког споразума, али и захваљујући огромном напору и министра Шојгуа, и сваког припадника наше Војске који је био на обуци за употребу система „Панцир С1“, можемо да кажемо да смо сигурнији и безбеднији“ – истакао је министар Вулин додајући да је реч о оружју које гарантује дуготрајни мир и да „Панцир С1“ сада постаје део наоружања Војске Србије.

Руководилац вежбе „Словенски штит 2019“ командант 250. ракетне бригаде за пртивваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић истакао је да припадници те јединице и колеге из Ваздушно-космичких снага Руске Федерације заједно и успешно изводе другу етапу ове вежбе.

„То је прва таква вежба јединица ПВО, и она је од изузетног значаја и за нашу војску и за колеге из Руске Федерације. На овој вежби, укључујући и прву етапу у Руској Федерацији, много тога смо научили о новој техници, тактици и употреби ракетних система, ракетних јединица за ПВД и свима нама у наредном периоду та искуства ће бити драгоцена. Прилику да изврше своје бојно гађање, прво на овом систему, имали су наши млади официри и подофицири, који се обучавају за артиљеријско-ракетни систем за ПВД „Панцир-С1“. На овај начин, 250. ракетна бригада значајно унапређује своју оперативну способност и надам се да ћемо у наредном периоду наставити са извршењем овако важних и значајних задатака“ – истакао је генерал Јанковић.

У саставу послуга које су извеле гађање, био је и капетан Милош Голубовић, припадник 250. ракетне бригаде, који је истакао да су током гађања по надземном циљу топовским наоуружањем све мете успешно уништене.

„Овај задатак је изузетно битан како за нас, тако и за наше колеге из Руске Федерације, зато што смо стекли изузетно искуство које ће нам бити драгоцено у будућим задацима које нас очекују“ – истакао је капетан Голубовић, који може да се похвали да је уз стечено искуство, током боравка на обуци у Руској Федерацији, постао богатији за још једног члана породице, јер је добио другог сина.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, вежбу и сарадњу са припадницима Војске Србије оценио је оценом одлично и додао да је реч о првој оваквој обуци са српским колегама, као и да је задовољан спремношћу наших послуга и заједничким радом током вежбе.

За потребе гађања, са аеродрома „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, две борбена средства „Панцир С1“, са заједничким борбеним послугама Војске Србије и Оружаних снага Руске Федерације, пребазиране су на интервидовски полигон „Пасуљанске ливаде“, где је извршено бојно гађање циљева на земљи.

96К6 „Панцир-С1” је противваздухопловни хибридни ракетно-топовски систем кратког домета. Он је намењен за заштиту цивилних и војних објеката од напада свим савременим и перспективним средствима ваздушног напада. Ефикасан је у свим метео условима без обзира на доба дана (дан/ноћ), при масовној употреби противничких система за противелектронску борбу.Ракетама може да гађа циљеве на даљини 20 км/ висини 15 км, док топовима покрива даљину до 5.000 метара. Топови дејствују брзином 4,800-5,000 граната у минути. Захваљујући својој универзалности систем се може употребити и против копнених и надводних циљева.

Тек сада је јасно зашто је руска војска ушла у Сирију, а није интервенисала у Донбасу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА