Најновије

КО ЈЕ МИСТЕРИОЗНИ ГОСПОДИН ЕСПЕР? Нови Трампов човек полако преузима ствари у своје руке! (ФОТО/ВИДЕО)

Министар одбране Марк Еспер је тих, дефанзиван - и на путу је да постане најутицајнији играч Трампове администрације.

Марк Еспер (Фото: Flickr)

Класа 1986. године америчке војне академије Вест Поинт постаје најутицајнија у историји, а то је чини се, ненамерна последица избора чланова америчке администрације. Њени дипломци у вашингтонском врху укључују америчког државног секретара Мајка Помпеа, високог вашингтонског инсајдера и чувеног "шаптача Трампу" Дејва Урбана, који сада води моћну фирму за лобирање, ултраконзервативног републиканског конгресмена Марка Грина, који је претходно био део мисије која је заробила ирачког диктатора Садама Хусеина, и мноштво најбољих пријатеља Помпеа - укључујући Брајана Булатаоа, подсекретара државе за управљање, и Томаса Улриха Брехбула, саветника Стејт департмента.

Од овог лета, они укључују и новог министра одбране председника Доналда Трампа: ветерана Заливског рата Марка Еспера. Чланови ове групе инсајдера су међусобно уско повезани , али група ипак има своју унутрашњу хијерархију. Чини се да Еспер није покушавао да се постави на врх ове Вест Поинт мреже, односно мреже која обухвата ширу Трампову администрацију. Али све указује на то да он у тишини ипак постаје главни.

Крије се иза Помпеа?

Мајк Помпео, који је дипломирао као први у класи, ближи је Трампу него било ко у администрацији. Због тога се Еспер, Помпеов бивши колега из разреда, приклања њему - то је запазио извор "Форин полисија" из цивилног одељења одбране, који је посматрао министра одбране у акцији.

- Видео сам ово већ пет-шест пута. Кад год Помпео позове, Еспер избаци све из собе и затвори врата. Људи су приметили. Не мислим да Помпео наређује Есперу, али то лоше изгледа - рекао је неименовани званичник.

Приклањање је неуобичајено и за неке узнемирујуће. Сама величина Пентагона далеко надмашује Стејт департмент, његов буџет доминира савезном потрошњом, и што је још важније, министар одбране је виши у командном ланцу. Зар онда Помпео не би требало да се приклања Есперу?

Не мисле сви да је Есперово приклањање проблем.

- Марк Еспер је нови у овом послу, док секретар Помпео није. Дакле, ако сте нови у овој администрацији, природно је да ћете слушати некога ко је близак председнику. Мој осећај је да то ради и Марк Еспер. Поред тога, шта фали томе да имате два званичника кабинета, посебно у Пентагону и Стејт Департменту, који се заправо слажу? - рекао је пензионисани генерал-потпуковник Томас Спер, директор Центра за националну одбрану "Heritage Foundation".

Еспера критикују и због репутације инсaјдера индустрије оружја, јер је седам година био лобиста за "Раyтхеон", компанију која је главни снабдевач оружјем Пентагона.

Саслушање за потврду Еспера подстакло је размену речи са сенаторком Елизабет Варен, која је тражила од номинованог да се изузме из свих ствари које укључују његовог бившег послодавца за време мандата - и четири године након што напусти позицију. Еспер је одбио иако је рекао да ће поштовати етичка правила на која се обавезао пре него што је постао војни секретар.

Заиста, Еспер је можда најискуснији човек из Пентагона који служи као министар за одбрану откако је бивши председник Бил Клинтон именовао Вилијема Перија, који је обављао тај посао још 1994. године. Поред свог седмогодишњег боравка у "Raytheonu", Еспер је служио као млади официр у Првом заливском рату и награђен је оредном, а стекао је дипломе на Харварду и Универзитету Џорџ Вашингтон, служио као шеф особља конзервативне фондације „Heritage Foundation“, провео је шест година на Капитол хилу где је радио у штабовима републиканских конгресмена Била Фриста и Чака Хејгела, био је високи функционер у Удружењу за ваздухопловну индустрију, а потом је, од краја 2017. до прошлог јула, био секретар војске Трампове администрације.

Ако има нешто изненађујуће у вези са Есперовим резимеом, то је да је често био игнорисан од стране политичких лидера ван војске. Био је Трампов тек трећи избор за секретара војске. Еспер није био први избор републиканаца за министра одбране, јер су желели некога са више "конзервативних веродостојности".

Есперово искуство било је очито у његовом одговору на Трампову контроверзну одлуку из октобра да повуче америчке трупе из северне Сирије.

- Еспер се показао као више него добар војник. Био је неуморан. Тај викенд провео је на телефону, разговарајући са својим колегама, радио је са (Пентагоновом) радном групом за бробу против ИД до ситних сати, а затим се појавио на информативним програмима да би одбранио председника. Био је то импресиван учинак - рекао је један званичник Пентагона.

Он је рекао да је Есперов приступ био потпуно различит од оног његовог претходника Патрика Шанахана, који је "изгледао изгубљено".

Савезништво од кључног значаја

За Еспера кажу да је он "превише војник". Надимак Еспера у Вест Поинту био је "трупа" ("зато што сам заиста био посвећен војној служби и био сам у пешадији", како је рекао једном новинару)

Изнад стола у Пентагону има портрет генерала Џорџа Маршала, а дуго је био близак генералу Марку Мајлију, који сада обавља функцију начелника Заједничког штаба.

Њихова веза се учврстила током Есперовог мандата као секретара за војску, када су се њих двојица удружили иницијативи „ноћног суда“ чији је циљ био да искорене дуплирања у програмима војске. Њима су се придружили тадашњи подсекретар војске Рајан Мекартии и тадашњи потпредседник генералштаба Џејмс Меконвил.

- То је био веома дисциплинован процес и трајао је сатима сваког дана. Морали сте да уђете и браните свој програм, а ако он није одговарао приоритетима модернизације војске, његово финансирање је репрограмирано. Ови момци су били прилично тешки - рекао је пензионисани пуковник маринаца Марк Кансијан, старији саветник Центра за стратешке и међународне студије.

Иницијатива Еспер-Мајли репрограмирала је скоро 31 милијарду долара финансирања војске у периоду од пет година, према једној процени. Али партнерство Еспера и Мајлија је такође пресудно из два друга разлога: Мајли је ближи Трампу него Еспер, а Мајли и Еспер обојица помно посматрају Кину и идентификују је као "примарни изазов" за Сједињене Државе у наредних неколико деценија.

Помпео је зец, а Еспер корњача

Есперова повезаност са генералом Мајлијем је пресудна, посебно сада са Мајком Помпеом који је под жестоком критиком званичника Стејт департмента и дипломата који верују да је њихов шеф пре свега заинтересован да обезбеди своју политичку будућност.

Они сматрају да је Помпео крив јер није успео да одбрани амбасадора у Украјини Мари Јованович која је отерана са те функције и за одбијање да интервенише и оконча сумњиву иницијативу председниковог адвоката Рудија Ђулианија.

Еспер је, с друге стране, остао изван линије ватре, градећи савезе Пентагона и стекао поверење униформисаних бранитеља, попут генерала Мајлија, који га могу заштитити. Резултат тога је да је стекао драгоцене савезнике међу високим војним официрима и каријеристима Пентагона. Затим, ту је и Есперова веза са Вест Поинтом, која је карта која побеђује међу многима у администрацији, али не и у Стејт Департменту, као што је Помпео открио.

- Знам да је то клише, али овде се ради о зецу и корњачи - рекао је извор из Пентагона, који је последњих недеља блиско сарађивао са Еспером.

- Мајк Помпео је блистав, политички амбициозан и Трампов миљеник. Он је бр. 1 у својој класи. Еспер није ништа од тога. Али он је чврст, упоран, веома вољен у овој згради и ради испод радара. Не кладите се против њега - закључио је извор за "Форин полиси".

Руски хеликоптери патролирају северним деловима Сирије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА