Најновије

Трговина Сингапура и Кине остаје јака упркос избијању КОВИД-19, тврди пословни лидер

"Уверени смо да ће кинеска економија одскочити након што се стање јавног здравља стабилизује," рекао је председник Сингапурске пословне федерације.

Члан медицинског особља мери телесну температуру девојчице на аеродрому Чанги у Сингапуру, 5. фебруара 2020. (Фото: Then Chih Wey/Xinhua)

"Уверени смо да ће кинеска економија одскочити након што се стање јавног здравља стабилизује," рекао је председник Сингапурске пословне федерације.

Трговински односи Сингапура и Кине остаће снажни и чврсти упркос епидемији КОВИД-19, изјавио је председавајући Сингапурске пословне федерације (СБФ) Тео Сионг Сенг.

Како се ове године обележава 30-годишњица успостављања дипломатских односа Сингапура и Кине, „пословне заједнице у обе земље уживају у дугогодишњем и обострано корисном односу који се протеже изван трговине“, рекао је Тео у писаном интервјуу за Синхуа.

Избијање КОВИД-19 не утиче на трговинске односе Сингапура и Кине и "СБФ је уверен да ће наши трговински односи остати снажни и робусни после епидемије", рекао је, додавши да је СБФ оптимистичан у погледу будућности кинеске економије, будући да је Кина и даље главни покретач глобалног раста доприносећи 30 одсто глобалном економском расту у 2019. години.

СБФ је пословна комора која заговара интересе пословне заједнице из Сингапура у областима трговине, инвестиција и индустријских односа. Представља 27.200 компанија, као и кључне домаће и стране пословне коморе.

"Од епидемије КОВИД-19 били смо сведоци брзог активирања њених ресурса у Кини за борбу против ове болести и драго нам је што можемо да побољшамо стање. Стога смо уверени да ће кинеска економија одскочити након што се стање јавног здравља стабилизује", рекао је Тео.

Кинеска влада покренула је широк спектар политика за подршку сталном обнављању производње и сузбијање утицаја КОВИД-19, додао је председавајући СБФ.

Високо је похвалио такве мере Кине као што су снижавање каматних стопа, успостављање посебног механизма за поновно кредитирање и пружање посебних средстава за поновно кредитирање предузећа, која су „благовремена и кључна“ за помоћ у ублажавању утицаја болести и на домаћу и на глобалну економију.

Тео је рекао да ће напори Кине у смањењу поремећаја у ланцу снабдевања директно резултирати профитом у сингапурским компанијама.

Поделио је мишљење да међународна заједница треба да сарађује на уклањању претњи од болести, јер ниједна држава не може да се изолује од других земаља у данашњем, веома повезаном свету.

За државе је обострано корисно да раде заједно, размењују информације и пружају подршку кад год је то потребно, посебно током овог нестабилног периода, како би се глобална економија могла брзо стабилизовати и брзо обновити, нагласио је он.

Чланови особља компаније за чишћење Вухан Лангкин спроводе дезинфекцију на подземном паркингу заједнице у округу Вучанг у Вухану, централна кинеска провинција Хубеи, 5. марта 2020. године. (Фото: Xinhua/Wang Yuguo)

"Ово није само битка за Кину, већ и свет", рекао је Тео.

У фебруару је министарство трговине и индустрије Сингапура смањило прогнозу раста БДП-а градске државе за 2020. годину на -0,5 до 1,5 процената усред забринутости због тренутног избијања КОВИД-19, рекавши да ће Сингапурски сектори оријентисани ка споља, као што су производња и трговина на велико. под утицајем слабије прогнозе раста на неколико његових кључних тржишта финалне потражње, а компаније у тим секторима такође би могле да буду погођене поремећајима у ланцу снабдевања.

Сингапурски индекс менаџера куповине (ПМИ) опао је у фебруару 1,6 бодова на 48,7, што је највећи месечни пад од августа 2014., што указује на то да је производња у земљи утицала на прекид ланца снабдевања изазван епидемијом.

Према Теу, Сингапурска влада је увела мере подршке и иницијативе како би се помогло предузећима да се изборе са тренутном ситуацијом, а ако се епидемија погорша, влада ће бити спремна да учини више.

Најновије вести о броју умрлих од Коронавируса можете сазнати ОВДЕ.

Извор: Синхуа


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА