Најновије

Кинески и намибијски лидери размењују честитке поводом 30 година дипломатских веза

Си је рекао да придаје велики значај развоју односа Кине и Намибије и да је спреман да сарађује са Геингобом како би се 30-годишњица узела као ново полазиште и искористила историјске могућности створене заједничком изградњом појасева и путева и процватом развоја сарадње Кине и Африке.

Кинески председник Си Ђинпинг (десно) састао се са намибијским председником Хагеом Геингобом у Великој сали народа у Пекингу, главном граду Кине, 2. септембра 2018. Фото: Xinhua/Xie Huanchi

Кинески председник Си Ђинпинг разменио је у недељу честитке са својим намибијским колегом Хаге Геингобом поводом 30. годишњице дипломатских односа њихових држава.

У својој поруци, Си је рекао да су од успостављања кинеско-намибијских дипломатских односа пре 30 година, две стране увек биле заједно кроз добро и лоше, и напредовале су руку под руку без обзира на то како се међународна ситуација променила.

Напомињући да се последњих година у више наврата састао са Геингобом, Си је рекао да су постигли важан консензус о успостављању и развоју свеобухватног стратешког партнерства сарадње Кине и Намибије, довели билатералне односе и сарадњу у разним областима до нових нивоа и побољшали благостање оба народа.

Си је рекао да придаје велики значај развоју односа Кине и Намибије и да је спреман да сарађује са Геингобом како би се 30-годишњица узела као ново полазиште и искористила историјске могућности створене заједничком изградњом појасева и путева и процватом развоја сарадње Кине и Африке.

Предложио је да две стране јачају политичко узајамно поверење и продубљују практичну сарадњу, како би се унела нова виталност у развој односа Кине и Намибије у новој ери и допринело изградњи ближе заједнице Кине и Африке са заједничком заједницом будућности.

Контејнери на пловилу на новом контејнерском терминалу у заливу Валвис у Намибији, 2. августа 2019. Нови контејнерски терминал смештен у лучком граду Валвис Беј изграђен је на 40 хектара земље коју је из мора повукла Кинеска Лучко-инжењерска Компанија (ЦХЕЦ) за само пет година. Фото: Xinhua/Zhang Yu

Са своје стране, Геингоб је рекао да су од успостављања дипломатских односа Намибија и Кина увек подржавали јединство и добру сарадњу, а њихово свестрано пријатељство издржало је тест промене времена и глобалних изазова.

Налазећи се на новом историјском прелазу, Намибија је спремна да продуби практичну сарадњу с Кином, како би унела нову виталност у билатералне односе и изградила мирну, просперитетну и стабилну заједницу са заједничком будућношћу, рекао је.

Намибијска влада и људи цене кинеске херојске напоре да ефикасно контролише епидемију ЦОВИД-19 и спремни су да наставе да сарађују са Кином у борби против глобалног ширења болести, рекао је.

Геингоб је рекао да је уверен да ће Кина под снажним вођством Сија расти и напредовати.

Нове мере Владе Србије у борби против коронавируса прочитајте ОВДЕ.

Извор: Синхуа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА