Најновије

ВЕЛИКЕ ВЕСТИ ЗА ЦРВЕНУ ЗВЕЗДУ: Европска Суперлига стиже далеко пре очекиваног! Страни медији не престају да пишу о српском шампиону

Пандемија корона вируса могла би да буде идеалан изговор за најбогатије клубове Европе и богате инвеститоре да се "отцепе" од домаћих шампионата и формирају своје велико такмичење које ће им донети милијарде и милијарде евра, а у Енглеској у читавој причи као могућег члана такве Суперлиге виде и Црвену звезду!

Утакмица Црвена звезда- Бајерн (Фото: Јутјуб)

О свему овоме упозорава британски "Сан", који у својој великој причи наводи да "лешинари круже изнад плена", сматрајући да никада неће бити бољи тренутак за њихов напад, заводећи највеће клубове европског фудбала да се дају у одметништво и напусте националне лиге.

Богати власници приватног капитала и они склони великим улагањима су спремни да пронађу начин да се угурају у фудбал и тако "ухвате талас" који ће несумњиво донети велике промене у европском фудбалу, и на тај начин успеју да за себе приграбе профит.

"Сан" наводи да ће готово све највеће европске лиге морати да се на одређен начин "ресетују", у смислу финансија и њихових пословних модела, због пандемије корона вируса. То оставља простор финансијским спекулаторима да се укључе у бизнис.

Истиче се да ће и финансијске групе које имају потпору мега богатих земаља (инсинуира се на Катар, УАЕ, Саудијску Арабију...) бити те које ће меркати најбогатије клубове Европе, а да ће на удару бити и Барселона, Ливерпул, Манчестер јунајтед, Бајерн Минхен...

Ипак, нама најзанимљивије је да овај лист наводи да ће такво интересовање постојати и за клубове попут Црвене звезде, Селтика, Галатасараја и Ајакса, јер су то историјски клубови са великим базама навијача. Велике базе навијача доприносе већим ТВ правима, ширем маркетингу итд.

Наводно, један од предлога за оснивање европске Суперлиге је да се направи лига са 20 или 22 клуба, без уласка у лигу или испадања из исте, док је друга да постоје два ранга са по 16 клубова, где би клубови могли да се мењају унутар те две лиге. У таквој причи, "Сан" помиње Звезду као потенцијално интересантан клуб за део овог огромног пројекта. У оба сценарија, ово би било затворено такмичење.

Они пишу и да би пред клубовима биле милијарде евра које би могле да пригрле за себе и да би ТВ права достигла нови врхунац, јер би и у тим клубовима наступали најбољи фудбалери света.

"Фудбал широм Европе је на путу ка великој промени - лиге и клубови су достигле максимум за ТВ права, приход од утакмица, спонзорстава и маркетинга унутар својих лига. Не постоји бољи тренутак да направе овај потез него сада. Фудбал се мења. Да ли заиста мислите да власници највећих клубова маре за традицију постојећих такмичења", рекао је један инсајдер за "Сан".

"Све о чему они маре је стратегија за излазак из својих лига и оснивање велике европске лиге, а суме новца које се помињу дају им управо све то. Све је то због новца."

Познато је да је и председник Јувентуса и један од најутицајнијих људи у свету фудбала Андреа Ањели, човек који је велики заговорник оснивања затворене Суперлиге. Она би, готово је извесно, била такмичење које би заменило Лигу шампиона, која и даље није у потпуности по мери оних најбогатијих клубова. Занимљиво је да је и Ањели једном приликом помињао Звезду у позитивном контексту.

Међутим, један од проблема могла би да буде ФИФА, јер председник Ђани Инфантино још увек не види то као право решење. Тачније, ФИФА у оваквој причи нема важнијег удела, самим тим, немају ни део финансијског колача, што би свакако био њихов циљ.

Проблем у читавој причи је да би ФИФА могла да забрани учествовање на Светском првенству свим оним играчима који су део такве Суперлиге. Но, и то би био ризик за ФИФА и њено далеко највредније такмичење.

Такође, "Сан" наводи и да они који осмишљају читав план око Суперлиге и спремни су да га издашно помогну, верују да ће ФИФА ублажити свој став по том питању. ФИФА и УЕФА имају договор око међународног фудбалског календара до 2024. године и од тада би могао да буде покренут неки нови пројекат, када би се календар уобличио спрам онога што одговара новој ситуацији.

"Играчи су као имовина и њихова вредност је пала бар за трећину, што значи да је пала и финансијска вредност клубова, они сада губе новац. Али највећи клубови увек добијају по своме јер су превише вредни. Нека буде по њиховом и нека напусте националне лиге, а онда би остали клубови коначно добили прилику да се у својим националним лигама боре за трофеје. Ако ћемо већ видети "ресетовање" бизнис модела у фдубалу, ово би могло да буде најбоље решење", каже "Санов" инсајдер о евентуалној будућности европског фудбала.

Изгледа да за фудбалски терен више нико и не мари, све "битке" воде се у канцеларијама пуних рачуновођа.

Хрвати покушали да убију легенду Црвене звезде! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА