Најновије

НЕ ЈЕДЕМ 16 САТИ ДНЕВНО! Ђоковић коначно открио све тајне своје исхране, али и коју дијету користи (ВИДЕО)

Најбољи светски тениср Новак Ђоковић је у разговору са професором доктором Драганом Ивановим, специјалистом интерне медицине и професором на Високој школи за образовање педагога у Новом Саду, истакао да по 16 сати дневно не једе, тачније пије само воду у том периоду.

Ђоковић (Фото: Јутјуб)

- Дотакао бих се теме аутофагије. Колико је битна, та врста поста 16 - 8 је популарна, 16 сати се не једе, 8 сати се једе, то ја примењујем, осетио сам у последњих годину и по дана колико то практикујем, доста побољшања у систему за варење, боље спавам, имам већу енергију током дана, имам мање падова - рекао је Ђоковић и тиме најавио тему о којој је опширније говорио професор.

Професор Иванов, је истакао значај воћа, орашастих плодова, интегралних житарица и друге врсте квалитетне хране.

- Ви отварате неке теме које су прича саме за себе. Важно је коју врсту хране једемо, колико једемо и када једемо. Као и када једемо и када не једемо. За доручак једемо угљене хидрате. Постоје приче да воће не треба јести ујутру, то је грешка. Чим се сунце роди, излучи се инсулин, он жуди за угљеним хидратима. Доручак треба да буде количински највећи. За ручак треба да уносимо протеине. У два сата поподне једемо, протеини које смо унели за ручак, морају да чекају "портира" на мишићним ћелијама. Тај "портир" је хормон раста, који се лучи са заласком сунца. Он ће током ноћи те аминокиселине да унесе у мишиће и друге органе - рекао је професор.

Објаснио је то подробније:

- Након 12 до 16 сати гладовања, доказано је да се у нашем организму активира један процес који је један нобеловац Јапанац (Јошинори Осуми прим. аут.) назвао аутофагија и то је процес који има ицелитељско дејство на цео наш организам, на наше емоције, нашу душу и тело, а има и превентивно дејство. Ако ништа не уносимо 12 сати, наш мозак гледа где може да пронађе неку резерву. Онда нађе неки микроорганизам, патогену бактерију и разори је и рециклира, онда нађе неку мутирану ћелију, и од разграђених материјала направи екстра енергију, па имамо додатно гориво, јер смо имали ћелије и структуре које су нам биле нефункционалне и ту ћелију узме за стварање нових младих, здравих ћелија. Ако ми ручамо у 2 или 3 сата поподне, у 2 до 3 сата после поноћи се активира аутофагија и она ће очистити наш организам од микроорганизама, артеросклеротских наслага на зидовима крвних судова, од малигних ћелија. Она ће нам очистити организам и припремити гориво за сутрадан, али мора да прође 12 до 16 сати. Ако нам је организам истрениран треба мање времена, требаће нам у почетку 16 сати, па ће се спустити на 12. Важно је знати када аутофагија треба да се укључи. Она мора да се укључи ноћу. Када се лучи хормон раста и хормон мелатонин. Није добро ако ноћу једемо, а очекујемо да се аутофагија укључи током дана. Може, али питање је колико ће бити ефикасна.

Хрвати покушали да убију легенду Црвене звезде! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА