Најновије

Одакле долази највише новца у Србију?

У Србију је по основу дознака у марту ушло 214,6 милиона евра, што је за 28 милиона евра (11,5 одсто) мање него истог месеца прошле године.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Ово је умањење је последица пандемије коронавируса у свету, кажу за Тањуг у Народној банци Србије (НБС), а ово умањење је последица пандемије корона вируса у свету, кажу за Тањуг у Народној банци Србије (НБС).

Лични трансфери обухватају дознаке радника, пензије и друга социјална примања, као и помоћ и поклоне из иностранства, упућене физичким лицима држављанима Србије.

„Имајући у виду тренутна дешавања у вези са пандемијом коронавируса и њен утицај на светска економска кретања реална очекивања су да ће приливи по основу дознака у 2020. на глобалном нивоу бити нижа. У марту 2020. године, Србија је по овом основу забележила нешто нижи прилив у односу на март 2019. и то за 28 милиона евра, односно 11,5 одсто“, кажу у Народној банци.

Током марта ове године, просечна вредност по појединачној трансакцији износила је око 900 евра, док је око 90 одсто прилива по овом основу извршено у еврима.

У периоду јануар-март ове године прилив је био 665,5 милиона евра, што је за 72 милиона евра (9,8 процената) мање у односу на исти период претходне године.

Највећи део је уобичајено дошао из земаља у којима живи и ради велики део наше дијаспоре, пре свега из Немачке, Швајцарске, Аустрије и Француске.

На листи 10 најзначајнијих земаља одакле је у прва три месеца ове године дошло највише новца у Србију су Немачка са 191,1 милион евра (28,7 одсто), Швајцарска 87,1 милиона евра (13,1 процената), Аустрија 47,5 и Француска 46,5 милиона евра, а прати их САД са 43,8 милиона евра.

Следе Хрватска са 36,2 милиона евра, Италија са 13,7 милиона евра, а затим Руска Федерација 12,8 и Шведска 10,9 милиона евра, док је Словенија на десетом месту са 13,1 милиона евра дознака.

Из других држава света одакле стиже новац по овом основу дошло је укупно 162,8 милиона евра што чини 24,5 посто укупних дознака за прво тромесечје ове године.

Како се РТС се све више претвара у РТСНС, прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА