Најновије

Лагунин књижевни клуб: Приповест о младој робињи која очајнички покушава да се домогне слободе

Читате ли добре књиге? Лагунин књижевни клуб и овог првог петка у месецу има за вас сјајну препоруку. Реч је о роману „Подземна железница“ Колсона Вајтхеда, двоструког добитника Пулицерове награде и једног од најбољих савремених америчких писаца. О овој књизи govoriće књижевним критичарем Зораном Јанковићем на Инстаграм профилу laguna_knjige у петак 5. јуна од 19 сати.

Фото-Лагуна

Кора је робиња на плантажи памука у Џорџији. Живот је пакао свим робовима, но посебно је тежак Кори. Одбачена чак и од својих Африканаца, на прагу је зрелости, где је чекају још веће муке. Кад јој Цезар, недавно стигао из Вирџиније, исприча за подземну железницу, њих двоје реше да се изложе страшној опасности и побегну. Не иде све по плану – Кора убија белог дечака који покушава да је ухвати. Иако успевају да пронађу станицу и оду на север, потера их гони.

 

Вајтхед је мајсторски саткао сагу о Америци од бруталног довођења Африканаца на њено тло до неостварених обећања данашњице, бриљантно дочаравајући неизрециве страхоте црнаца из времена пре Грађанског рата. „Подземна железница“ је у исти мах и прича о жени несаломиве воље решене да побегне од ужаса ропства и болно, моћно размишљање о прошлости заједничкој свим Американцима.

 

Књиге Колсона Вајтхеда на свој начин дају објашњење за оно што се тренутно догађа у Америци а што резултира великим немирима. Ускоро ће Лагуна објавити и његов нови роман „Момци из Никла“ такође овенчан Пулицеровом наградом

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА