Најновије

"САХРАНИЋЕМО ОНЕ КОЈИ СУ ХТЕЛИ ДА НАС СТАВЕ У ГРОБОВЕ!" Орбанов говор који је дигао буру на Балкану

На Балкану су се протеклих дана узбуркали духови због споменика "Мађарска калварија" који је мађарски премијер Виктор Орбан прошле суботе, 4. јуна, открио у Шатораљаујхељ, на граници Мађарске и Словачке.

Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Пажња медија је била примарно усмерена на споменик који приказује Мађарску из времена Хабсбуршке монархије.

Орбан упоредио судбину Мађарске са Христовом

Орбан је, у свом говору, историјску судбину Мађарске упоредио с оном Исуса Христа, говорећи о мађарском Путу крста.

- Поновно ходамо Путем крста. Тражимо лек, утеху, наду и охрабрење. Знамо да то можемо да добијемо само на крају пута. Само овде и тако се можемо издигнути изнад бола - рекао је Орбан на почетку свог говора.

Хиљадугодишњи сан Мађарске

Након тога се Орбан враћа далеко у прошлост, спомиње "племена која лутају степом", од којих су многа нестала у "прашини историје", али не и Мађари, који су се изборили за своје место и онда "отворили своја срца хршћанству" и "чули реч Бога", а то су и данас "темељи мађарске државе".

- Одбранили смо се од напада западних царстава. Опоравили смо се од удара источних пагана - наставља Орбан.

Генетика изградње нације

Онда је дошао до Отоманског царства и Мађара као бедема хршћанства, да би говорио о "слави мађарским женама" јер су рађале довољно Мађара кроз историју - у једном тренутку војнике да бране нацију, а у другом занатлије који су је изградили.

- Увек су нам давале што је требало. Нашим женама дугујемо што је у нашим генима вештина преживљавања и изградње нације. Њима дугујемо што смо европски шампиони преживљавања - рекао је Орбан.

Копрцање у мултикултуралном шкрипцу

Орбан хвали "прадедове који нису одустали", који нису "клечали ни молили за милост", него су издржали недаће и то "нацистичке кампове, совјетске гулаге, депортације, Чехословачку, Југославију". Онда Орбан закључује да су све те државе нестале, као и империјално царство Велике Британије и Француске, "а што је остало од њих копрца се у мултикултуралном шкрипцу њихових осветничких бивших колонија".

- Чак и најмоћнији не могу да избегну правду историје. Ми Мађари ћемо остати да стојимо, без обзира како се ветар окрене. Остаћемо јер смо код куће - наставља Орбан и ликује што су Мађари преживели да буду на сахрани оних који су њих хтели да ставе у гробове.

Орбан је додао и да је срећан "што гради заједничку будућност са Словачком, Словенијом, Хрватском и Србијом, које су поносне на свој национални идентитет". Истиче да је историја дала можда и последњу шансу народима средње Европе да се заједно обране "од Запада и Истока". Хвали се да је Мађарска најмногољуднија земља у Карпатском базену и да "није била овако снажна последњих 100 година".

Орбанова апокалиптична визија

- Не постоји ниједна нација на свету која је могла да издржи такво столеће - каже Орбан.

Похвалио је и Мађаре који живе ван матице, јер су "остали верни мађарској нацији и својој домовини".

Орбан је упозорио и да се "свет мења" и да "следе тектонске промене", јер "САД више нису саме на престолу света, Евроазија се пуном паром изграђује, а да се јављају напрслине у оквирима Европске уније".

- Тло дрхти под ногама наших суседа. Рађа се нови светски поредак - наставио је Орбан.

Мађарски премијер позвао је следећу генерацију Мађара, "пету генерацију након Тријанона (Тријанонског споразума)", да "победи у бици која све одлучује". Орбанова генерација, "четврта након Тријанона" довела је Мађарску до "врата победе", а пета генерација би требало да се у заједништву "приближи Богу, који је бесконачан".

Орбан најављује коначну битку

- Неће бити лако и једноставно, али ће вредети. Велика епоха је пред нама. Будите спремни, припремајте се сваки дан. Мађарска пре свега другог, Бог изнад свих нас. Напред Мађарска, напред Мађари - завршио је Орбан свој говор.

Оклопно возило покушало да пробије руску блокаду! Сада им се сви смеју! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА