Најновије

УСТАШКИ ЛОБИ СЕ УВУКАО У СРПСКЕ СУДОВЕ! Безобразлук Хрвата: Отимају наше фирме па наплаћују трошкове суђења у Србији!

Хрвати не само да не враћају отета српска предузећа већ покушавају да у Србији наплате трошкове на основу пресуда њихових судова у којима су одбијени захтеви за повраћај имовине.

Илустрација (Фото: Pixabay)

Евентуалном одлуком наших судова да им се исплате ови трошкови омогућава се признање хрватске пресуде и тиме легализује и признаје отимачина коју већ 15 година спроводе судови у Хрватској против интереса Србије и наших фирми, кажу извори упућени у ове случајеве.

Привредни апелациони суд у Београду (ПАС) ускоро треба да донесе коначну одлуку о захтеву Загребачке банке да јој Србија исплати 102.000 евра у спору са Привредном банком у Загребу, иако је Привредни суд у Београду већ два пута досудио да је такав захтев неоснован и у супротности са законима и Уставом Србије. У овом случају, Југобанка је тражила повраћај имовине од Загребачке банке, која од 1992. управља њеном имовином у овој земљи, али је одбијена и сада Хрвати траже новац од Србије.

Адвокатица Милица Ницовић, експерт за ову област права, упозорава да би све могло да има несагледиве последице.

- Ово је правни преседан који руши све фундаменте и аксиоме правне сигурности једне државе. Индиректно, буџет Србије могао би да претрпи штету која се мери у милионима евра - каже Ницовићева, истичући да иза свега стоје експоненти „дубоке државе“ у српском правосуђу.

Иван Симић, правни саветник Југобанке, каже „да не жели да верује да у приче да постоје толико јаки хрватски лобисти који могу да утичу на одлуке нашег правосуђа“:

- У овом случају пресуда ће имати велики утицај на следећих 180 хрватских захтева. Ако ПАС пресуди у корист Загребачке банке, директно ће се супротставити правном поретку Србије и признати да је хрватски изнад њега.

Највеће ново жариште короном биће избори. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА