Најновије

СУДИЈА ОТКРИО ЈЕЗИВУ ИСТИНУ У ВЕЗИ СЛУЧАЈА АРКАН: Нисам хтео да судим како су други желели

Миленко Цвијовић, судија Апелационог суда који је осудио убице Жељка Ражнатовића Аркана (48) на вишедеценијске казне, открива да је добијао претње док је судио у том предмету, због чега је имао полицијско обезбеђење! Цвијовић наводи да су тада пошто-пото хтели да га склоне из процеса јер није хтео да суди како су други желели.

Жељко Ражнатовић Аркан (Фото: Јутјуб)

У полицији ми је тада речено да су оперативним сазнањима дошли до сазнања да извесне особе желе да ме дискредитују и склоне из процеса. То је трајало од 2005. до 2010, све док нисам разрешен. У том периоду су ме звале непознате особе, које су ми говориле да знају куда се моја деца крећу. Претње смо трпели и ја и цела моја породица. Биле су непосредне и посредне. Тражено је од мене да узмем паре, да урадим нешто што је незаконито. Ја сам изабрао ово друго, да живимо са претњама и страхом, али сам се осећао због тога бољим човеком и нисам погрешио, иако је то утицало на нормалан живот моје породице. Трпели смо. У ствари, никада нисам ни помислио да урадим другачије, јер је позив судије био мој живот и никада га не би мењао ни за какву материјалну или нематеријалну вредност. Био сам свестан да у супротном мој живот не би имао никакав смисао - открива судија Цвијовић.

Тада је радио у Окружном и Вишем суду у Београду, и то предмете по којима се судило за најтежа кривична дела.

Радећи на таквим предметима искусио сам у својој дугогодишњој каријери доста агресивних реакција против себе и своје породице, чак и претње убиством упућене мени и деци. Осим тога, трпео сам стандардне теорије завере, нарочито радећи у предмету за Арканово убиство. Све због тога што сам, као и у сваком предмету, радио тако да се у складу са законом открије права истина и да кривци одговарају за почињена кривична дела. Међутим, било је много људи са стране који су унапред имали неку своју истину, па су покушавали доста пута да нерегуларним начинима дођу до ње, али то код мене нису могли. Због тога су реаговали на разне начине, незаконито и непоштено. Стварали су атмосферу мржње и подметали неистине по матрици која се годинама употребљава у нашем друштву, нарочито тако да уз помоћ истомишљеника затворе простор за разговор, дебату или одговор износећи лажи и неистине јер судија не мисли као они - каже Цвијовић и додаје:

Добијао увек „вруће кромпире“, увек поштовао закон

Цвијовић је судио у предмету за покушај убиства Вука Драшковића, затим Браниславу Ускоковићу, у случају „Цитостатици“, у предмету банде Дејана Карелића званог Карели и многим другим.

- Код мене не постоје никакви скривени разлози. Једино поштујем закон и истину, од које не можеш побећи, нарочито не пред огледалом. Можда то неком звучи чудно, али истина је једна и једина. Није то лако ни разумети, нарочито тим другачијим људима- каже судија Цвијовић, који иза себе има дугогодишње искуство.

- Међутим, као судија нисам хтео да реагујем на ниске и подмукле неистине и глупости из те њихове матрице, већ сам професионално и одговорно радио свој посао, без било каквог острашћења и искључиво по закону и у складу са истином. Био сам у томе изричит доводећи и себе и своју породицу немали број пута у опасност, због чега сам пет година имао полицијско обезбеђење. О срамотном деловању многих људи, чак и из мог окружења, никада нећу говорити, осим што ћу рећи да је то било срамотно и несолидарно. Све без обзира на страх који сам трпео и који је сигурно оставио последице на целу моју породицу. Они ме и дан-данас нападају, али ја и даље издржавам радећи по закону и нажалост окружен тишином од својих колега и јавности - истиче угледни судија.

Наглашавајући да је увек радио по закону и за пуну истину, судија Цвијовић говори какав је судијски позив.

Судиће у процесу за атентат на Милана Бека

Судија Цвијовић треба да донесе коначну одлуку у случају атентата на бизнисмена Милана Бека (59). Седницу је заказао за 8. јул. Виши суд у Београду осудио је Александра Здравковића на 10 година робије због покушаја убиства Милана Бека 14. новембра 2014. године у београдском насељу Сењак, док је Маја Адровац ослобођена оптужби. На ову пресуду жалбу је уложило Више тужилаштво у Београду.

- Судија мора да увек има страх јер није лако бити судија, али ако изаберете тај позив, морате имати потпуни етички кодекс понашања у циљу очувања достојанства и унапређења угледа судије и судства по било коју цену. У својој земљи морате се осећати безбедно, без обзира на различите људске свести. Морате се у свакој ситуацији осећати сигурно и достојанствено јер радите свој посао. Мислим да нам је промена власти пре десетак година то у највећој мери и омогућила и учинила да судија буде поносан на свој избор. Хвала им на томе. Судија је у обављању судијске функције независан и потчињен само Уставу и закону - истиче судија Цвијовић.

Који познати светски лист је Вучића назвао аутократором, а изборе фарсом, сазнајте ОВДЕ!

 

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА