Најновије

ЗАОШТРИЛИ СА ИНДИЈОМ: Сателитски снимци показали шта је написала кинеска војска на спорном граничном прелазу!

Кинеске снаге појачале су своје територијалне захтеве према индијској граници тако што су на спорној земљи написале име своје земље, извештава индијска телевизија НДТВ.

Кинеска војска (Фото: Синхуа)

Мандарински симболи преведени као “Кина”, виђени су, уз кинеску силуету, на обали језера Пангонг, наводи канал. Кажу да су натписи толико велики да су уочени на сателитским снимцима.

Пангонг је високо језеро на тибетанској висоравни. Њиме се прелази преко Линије стварне контроле, цртом раздвајања, којом су раздвојене двије стране, индијска и кинеска, након завршетка рата који је вођен за то подручје, 1962.. Тај западни сектор главни је извор напетости између ове двије нуклеарно наоружане државе.

Венац од осам планинских бодова, који су често колоквијално називани “прстима”, уздиже се на обалама језера Пангонг. Индија контролише прсте од броја 1 до 4 и тврди да се њена територија протеже до најисточнијег прста број 8. Кина, с друге стране, полаже захтеве на земљу до прста 2.

Кина и Индија заједнички су патролирале по спорном подручју између прста 4 и 8, које је дуго око 8 км. Међутим, кинеске снаге су, од краја априла, биле стациониране до прста 4, што је поприлично наљутило Индију, која тврди да Кинези спречавају пењање њихових патрола све до прста 8.

НДТВ, који је први прегледао сателитске фотографије, рекао је да су хијероглифи и карта уписани између прста 4 и прста 5.

“То јасно показује да ПЛА нема намеру ускоро напустити то подручје”, рекао је индијски службеник за Тајмс оф Индија. „Ми смо од маја такође мобилисали наше војне снаге на том подручју, то је мера опреза за било какве битне догађаје. Желимо вратити статус од пре, с тиме да се кинеске снаге повуку на свој оригиналан положај”.

Две стране имале су неколико директних, али сукоба нижег интензитета на том подручју од априла будући да је ватрено оружје забрањено дуж те пограничне регије од 1996. Најоштрији сукоб догодио се 15. juna када је у долини Галvан убијено 20 индијских војника, што је неких 120 км северно од језера Пангонг. Више кинеских вести такође је извијестило о више од 40 жртава на својој страни, с тиме да је службени Пекинг оповргнуо те медијске извештаје.

Упркос споразуму о раздруживању између кинеских и индијских војних команди, који су настали недељу дана касније, обе стране наставиле су с повећавањем броја војника, изградњом кампова и постављањем блокада путева дуж границе.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то нападнуто у Либији.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА